Loopbaancoaching voor Marianne

“Ik solliciteerde wel en met succes maar als het puntje bij paaltje kwam haakte ik af.”

Van Dam begeleidt professionals. Werkende, gedreven en bevlogen mensen. Marianne is een van die professionals: “Ik merkte dat ik toe was aan iets nieuws. Ik solliciteerde, maar steeds als ik de baan bijna had of het puntje bij paaltje kwam, bijvoorbeeld na een arbeidsvoorwaardengesprek, haakte ik af. Ik durfde die laatste stap niet zetten. Gemotiveerd door een nieuwe leidinggevende ben ik een traject voor loopbaancoaching gaan volgen.”

Die laatste stap

Marianne: “Na mijn universitaire opleiding tot orthopedagoog, ging ik werken als intern begeleider op een basisschool. Een baan die ik erg leuk vond, mij breed uitdaagde en een keuze waar ik geen moment spijt van heb gehad. Het was praktisch in combinatie met theoretisch, wat beter bij me past dan de wetenschappelijke insteek. De baan heeft me enorm veel praktijkervaring gebracht. Na zeven jaar in die functie merkte ik dat ik toe was aan iets nieuws. Ik solliciteerde wel en met succes, maar toch draaide ik sollicitaties meerdere keren terug. Ik twijfelde dan of dit wel de volgende stap moest zijn. Er speelde toen ook veel op de school waar ik werkte, collega’s rekenden op mij. Ik kon hen toch niet in de steek laten?”

“Er speelde toen ook veel op de school waar ik werkte, collega’s rekenden op mij. Ik kon hen toch niet in de steek laten?”

De stap naar Van Dam Loopbaanbegeleiding

Marianne: “Met de komst van een goede interim directeur op de school waar ik werkte, kwam er meer ruimte in mijn hoofd om na te denken over mijzelf. Zij opperde een loopbaancoachingstraject. Dat leek me wel wat. Ik kwam terecht bij Carlos van Van Dam Loopbaanbegeleiding. Voor mij was het doorslaggevend dat hij net als ik een christelijke levensovertuiging heeft en dat de gesprekken ook in de avonduren plaats konden vinden.”

Praktische ondersteuning

Marianne: “Ik had gelijk een klik met Carlos. Hij stelde me op m’n gemak en we konden het over van alles hebben. De kerk, wonen in Amersfoort, de kinderen… Tijdens de gesprekken verraste Carlos me steeds met de breedte waarin hij keek naar vacatures. Over muren heen waar ik zelf niet meer overheen keek. Hij stuurde vacatures door, waarvan ik zelf dacht ‘dat past toch niet bij mij of daarvoor ben ik niet voldoende opgeleid’. Maar als ik de vacature dan beter las opeens wel begreep waarom hij dit doorstuurde. Daardoor merkte ik dat ik best vast zat in m’n eigen denkkaders.

Tijdens de gesprekken pushte Carlos niet, maar hij durfde wel kritische vragen te stellen. Hij was, samen met mijn interim directeur, het steuntje in de rug. Waar nodig keek hij mee met m’n sollicitatiebrieven. Ook bespraken we of een bepaalde baan wel of niet bij me paste. Soms vond ik hem wel volgend, maar dat is hoe dit gaat. Carlos reikte van alles aan, maar ik moest wel zelf aan de bak.”

“Tijdens de gesprekken pushte Carlos niet, maar hij durfde wel kritische vragen te stellen.”

Dicht bij jezelf blijven

Marianne: “Ik heb echt geleerd dat ik bij mijn eigen prioriteiten mag blijven in het zoeken naar een nieuwe baan. Voor mij was het belangrijk dat mijn kinderen zo min mogelijk van mijn baanwissel merkten. En dat in mijn nieuwe baan mijn werkuren gecombineerd met thuis in balans zijn. Met dit in m’n achterhoofd hoefde ik dus niet elke baan aan te grijpen. Ik mag ook gewoon nee zeggen als het niet helemaal past. Daarover had ik voorheen nog wel een gevoel van falen. Maar door de coaching van Carlos ben ik dat anders gaan zien: ik hoef geen genoegen te nemen met minder als het in bepaalde fases van het leven niet bij mij past.”

Nieuwe baan

Ten tijde van dit interview moet Marianne nog beginnen aan haar nieuwe baan, maar ze vertelt al enthousiast: “Ik heb een nieuwe baan gevonden als onderwijsadviseur bij een organisatie die scholen begeleidt. Vanuit die baan help ik scholen waar nodig en geef ik cursussen en scholing. In eerste instantie dacht ik dat deze baan niet bij me paste. Maar toen ik in gesprek raakte met iemand met deze baan dacht ik ‘dat kan ik ook’. Ook omdat ik nog steeds in een onderwijssetting werk én bezig blijf met de praktijk. Daarnaast had ik een enorme klik met de mensen met wie ik sprak. Dus heb ik het maar ‘gewoon’ gedaan!”

“Ik hoef geen genoegen te nemen met minder.”

Meer weten over loopbaanbegeleiding?

Marianne is door de persoonlijke gesprekken met Carlos gesterkt in haar zoektocht naar een baan die 100% past en heeft een breder perspectief gekregen. Elk loopbaancoachingstraject is anders en onze loopbaanadviseurs helpen precies daar waar jij dat nodig hebt. Meer weten? Lees hier meer over loopbaanbegeleiding, coaching of zoek contact.

Benieuwd naar andere verhalen? Lees ze hieronder. 

Anderen over ons