Outplacement van Lizet 

“Na mijn ontslag was ik twee weken haast niet aanspreekbaar. Ik was zo verdrietig!”

Van Dam begeleidt professionals. Werkende, gedreven en bevlogen mensen. Lizet is een van die professionals. Lizet: “Na 16 jaar met veel plezier werken als debiteurenbeheerder bij dezelfde organisatie, kreeg ik ontslag aangeboden. Geheel onverwachts. M’n werk en privé waren na al die tijd zo in elkaar verweven. Na dit bericht was ik verdrietig om alles. Het voelde als een enorm verlies!”

Onverwacht ontslag

Door beslissingen van een nieuwe financieel directeur in Amerika moest de locatie van het wereldwijde bedrijf waar Lizet werkte terug naar één medewerker op de debiteurenadministratie. Lizet: “Ik was 16 jaar geleden voor het laatst binnengekomen, dus moest er als eerste uit. Na dit bericht was ik twee weken niet aanspreekbaar. Alles ging het ene oor in, het andere uit. Ik kreeg een outplacementtraject aangeboden en kon zelf uitzoeken waar ik dit wilde doen. Ik heb vijf intakegesprekken gedaan, waaronder met Carlos. Ik merkte direct dat ik bij hem mezelf kon zijn. De keus voor Van Dam was snel gemaakt.”

Aan de slag

Lizet: “Ik heb de afgelopen jaren nooit heel erg naar mezelf hoeven kijken. Nu kreeg ik een werkboek met opdrachten mee. Ik leerde door die opdrachten en de gesprekken echt naar mezelf te kijken: wie ben ik? Wat zijn mijn min- en pluspunten? Wat zijn mijn vaardigheden? Wat kan ik nog leren? Ook deden we tijdens de gesprekken verschillende opdrachten. Bijvoorbeeld met kaartjes waar eigenschappen op staan. Ik kwam er achter dat ik, meer dan ik dacht, bevestiging op en een compliment nodig heb over wat ik doe. Ook leerde ik dat ik creatief ben. Niet als een kunstenaar, maar wel in het uitzoeken van programma’s en het bedenken van oplossingen.”

“Ik leerde door die opdrachten en de gesprekken echt naar mezelf te kijken: wie ben ik?”

Rouwverwerking tijdens outplacementtraject

In veel outplacementtrajecten staat rouwverwerking centraal. Dat was ook het geval bij Lizet. Lizet: “Tijdens de gesprekken komt je oude werk veel aan bod. Ik had zoveel verdriet om het verliezen van m’n baan. Gelukkig kon ik gewoon mezelf zijn bij Carlos. Niks hoeft, alles mag. Ik mocht huilen, ik hoefde me niet te schamen en voelde me veilig. We praatten met elkaar, zowel over zakelijke als privé dingen. Ik voelde me zo op m’n gemak. Ik merkte dat Carlos écht de tijd nam voor het verwerkingsproces en dat hij het, omdat hij natuurlijk meer van dit soort casussen heeft, begreep.”

“Carlos nam de tijd voor m’n verwerkingsproces en begreep het.”

Nieuwe baan

Het outplacementtraject van Lizet zit er nog niet helemaal op, maar ze heeft al wel een nieuwe baan gevonden. Lizet: “Tijdens het traject keek ik al wel eens naar vacatures op LinkedIn. Ik was verrast hoeveel werk er in mijn vakgebied was. Al heb ik ook wel andere banen overwogen. Zo kwam werken in de dierentuin in me op. Toch bleef het debiteurenvak trekken. Ik vind dit werk heel leuk, er zijn veel banen beschikbaar en het biedt vastigheid. Ook voel ik me thuis in een ‘mannenwereld’ (denk aan bouw, techniek, etc.). Zodoende kwam ik een vacature bij Bouwmaat Nederland tegen. Ik mocht op gesprek komen en inmiddels heb ik daar een baan.”

Extra’s bij Van Dam Loopbaanbegeleiding

Lizet: “Van Dam biedt ook leuke trainingen. Zoals een avond over je cv maken. Dat had ik in al die jaren niet hoeven doen natuurlijk. Na die avond heb ik gelijk m’n cv opgestuurd naar Bouwmaat Nederland. Toen ik de baan had, belde Carlos mij direct om me te feliciteren. Hij was zo betrokken en reageerde super leuk. Ik ben heel dankbaar met alle hulp die ik heb gehad. Het is zo waardevol om jezelf beter te leren kennen, over je toekomst na te denken én daarbij begeleid te worden. Ik heb een stok achter de deur en kan rekenen op iemand die met me meedenkt!”

“Ik heb een stok achter de deur en kan rekenen op iemand die met me meedenkt!”

Meer weten?

Tijdens het outplacementtraject van Lizet stond rouwverwerking centraal. Carlos nam daar met Lizet alle tijd voor zodat ze het verlies van haar baan eerst een plekje kon geven. Herken jij jezelf in het verhaal van Lizet? Dan zijn ons outplacementtraject of coachingstraject vast iets voor jou.

Benieuwd naar andere verhalen? Lees ze hieronder. 

Anderen over ons