Agile werken

5 maart 2024

Tegenwoordig kun je zomaar de term ‘Agile’ tegenkomen in vacatures of je word ermee geconfronteerd in een sollicitatiegesprek. Mogelijk denk je bij ‘Agile werken’ aan de IT-sector. Alleen is daar dan toch een vergissing geboren, want ‘Agile werken’ komt voor in steeds meer branches.

In ons werk als loopbaancoach zijn we natuurlijk bezig met het onderzoeken naar wie jij bent als persoon, je bijhorende kwaliteiten en drijfveren. Toch kan het zomaar zijn dat na bijvoorbeeld het volgen van een outplacementtraject je in een nieuwe omgeving gaat werken waar Agile een onderdeel gaat zijn van je werk.

Wat is Agile werken?

Agile werken, of Agile werkmethode, is een benadering van projectmanagement en softwareontwikkeling die gericht is op flexibiliteit, samenwerking en continue verbetering. Het is ontstaan als reactie op de beperkingen van het maken van een plan en deze ook volgens plan uitvoeren. Deze traditionele, op waterval gebaseerde, methoden zijn vaak inflexibel en moeilijk aan te passen aan veranderende eisen en omstandigheden.

Boomhut

Stel je voor dat je een boomhut wilt bouwen. Normaal zou je misschien eerst een gedetailleerd plan maken met alle stappen die je moet volgen voordat je begint met bouwen. Maar Agile werken is als het bouwen van die boomhut door steeds kleine delen tegelijk te maken en dan telkens te kijken wat je kunt verbeteren.

Flexibel aanpassen: In plaats van vast te houden aan een star plan, kun je je plan aanpassen terwijl je bezig bent. Misschien bedenk je tijdens het bouwen dat je de deur beter op een andere plek kunt plaatsen, en dat is prima! Agile werken staat veranderingen toe.

Samenwerken met anderen: Als je vrienden hebt die je kunnen helpen met de boomhut, gaat het bouwen sneller en is het ook nog eens gezelliger. Agile werken moedigt samenwerking aan tussen mensen die aan hetzelfde project werken.

Klantgericht: Stel je voor dat je de boomhut bouwt voor je buurmeisje. Je wilt ervoor zorgen dat de boomhut precies is zoals zij het wil. Met Agile werken kun je haar regelmatig laten zien wat je hebt gemaakt, zodat ze suggesties kan geven en je de boomhut kunt maken die zij echt leuk vindt.

Kleine stapjes nemen: In plaats van alles tegelijk te willen doen, kun je de boomhut in kleine stukjes bouwen. Bijvoorbeeld eerst het frame, dan het dak, dan de trap. Op die manier zie je snel resultaat en kun je gemakkelijk bijsturen als dat nodig is.

Altijd beter worden: Agile werken betekent ook dat je steeds probeert te verbeteren. Misschien merk je dat de trap niet stevig genoeg is, dus bedenk je een manier om die sterker te maken. Door continu te kijken wat beter kan, wordt je boomhut steeds mooier en beter.

Kort gezegd, Agile werken is als het bouwen van een boomhut: flexibel, samenwerkend, klantgericht, stap voor stap en altijd gericht op verbetering!

Sectoren

Agile werken komt zeker niet alleen voor in de IT. Ook in de volgende sectoren en branches kun je Agile werken tegenkomen:

Overheid (o.a. lokaal: gemeentes, landelijk: ministeries, politie)
Zorg (o.a. ziekenhuizen, zorgcentra)
Onderwijs (o.a. basisonderwijs, middelbaar onderwijs, hoger onderwijs, universiteiten)
Retail (non-)food en bedrijven (o.a. corporate, start-ups, scale-ups, MKB)
Cultuur (musea, theater, media & entertainment)
Horeca (o.a. hotelketens)
Energiesector en nutsbedrijven
Financiële dienstverlening (o.a. banken, verzekeringen)
Non-profit en NGO’s
Industrie en productiebedrijven

Agile werken leent zich het beste voor werkomgevingen waarin veel veranderingen plaatsvinden. Agile maakt het voor organisaties mogelijk om met continue verandering om te gaan. Organisaties kunnen groeien in een wereld die door globalisering en digitalisering steeds onzekerder, complexer en onduidelijker wordt.

Anderen over ons