Nieuwe baan voor Jannie

“Na vier afwijzingen in één week zat ik er even helemaal doorheen.”

Van Dam begeleidt professionals. Werkende, gedreven en bevlogen mensen. Jannie is een van die professionals. Jannie: “Door een reorganisatie werd mijn functie verplaatst naar een andere locatie in het land. Omdat er op mijn eigen locatie geen andere passende functies voor mij waren, betekende dat einde dienstverband voor mij. Ik kreeg een outplacementtraject aangeboden bij Van Dam Loopbaanbegeleiding”.

Verdrietig en boos

Jannie werkte al heel veel jaren voor een kleine organisatie, waar zij als managementsecretaresse en projectassistente een spin in het web was. Iedereen kende haar en kon met vragen bij haar terecht. Ze voelde zich er thuis. Afscheid nemen ging daarom niet vanzelf. Jannie: “Begin september 2021 zat ik voor de eerste keer bij Harmke aan tafel. Met dubbele gevoelens… Aan de ene kant wilde ik daar helemaal niet zitten, ik wilde gewoon mijn werk blijven doen en was boos en verdrietig dat het zo moest lopen. Een stukje rouwverwerking was er nog wel te doen. Aan de andere kant was ik ook wel nieuwsgierig wat het traject mij zou brengen".

“Ik heb erkenning gekregen en uitleg, waardoor ik beter kon accepteren dat het echt niet anders kon.”

Goed afscheid nemen

Het goed afscheid kunnen nemen is een essentieel onderdeel in het proces van verwerking. Soms moeten er nog dingen uitgesproken worden of zijn er nog vragen die gesteld moeten worden. Jannie: “Ik had nog wel wat dingen die mij dwars zaten en die heb ik op advies van Harmke bespreekbaar kunnen maken. Daardoor heb ik een stuk erkenning gekregen en uitleg, waardoor ik beter kon accepteren dat het echt niet anders kon. Ik heb een mooi afscheid van het team gehad wat een belangrijk markeringsmoment was in mijn proces. Pas als je echt weg bent komt er ruimte voor iets nieuws”.

Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik

Jannie: “Harmke straalt rust uit, is zeer betrokken en stelt vragen die je diep laten nadenken over jezelf. Zij voelt aan wanneer je toe bent aan de volgende stap. Ik ging aan de slag met een werkmap vol pittige opdrachten. Dit dwingt je echt tot nadenken over de drie vragen: ‘Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?’ Door eerdere coachingstrajecten weet ik al aardig wie ik ben en toch ook niet helemaal. Wat ik kan, dacht ik ook wel te weten, maar ik dacht nog te klein over mijzelf. Door anderen je kwaliteiten te laten benoemen, krijg je een ander, beter, beeld van wat jij kunt. En de laatste vraag: wat wil ik dan? Vond ik de lastigste.”

Solliciteren

Het proces van solliciteren kan je helpen om nog scherper te krijgen wat je wilt. Door meerdere gesprekken te voeren kun je functies en organisaties met elkaar vergelijken en onderzoeken welke aspecten voor jou het zwaarste wegen. Jannie: “Samen met Harmke heb ik diverse opties overwogen en onderzocht: dezelfde functie, andere branche; dezelfde branche, andere functie; opleiding volgen ja of nee; droombaan benoemen, out-of-the-box denken. Tijdens het traject ben ik al gaan solliciteren op functies die mij aanspraken. Na vier afwijzingen in één week zat ik er even helemaal doorheen. Harmke heeft mij aangeraden één maand rust te nemen en niet meer te solliciteren. Echt rust, terug naar mijzelf, voelen wat ik nodig heb, ervaren wat belangrijk voor mij is. Die maand heeft mij goed gedaan en mij weer de juiste focus gegeven in mijn zoektocht naar een nieuwe baan.”

Nieuwe baan

“Uiteindelijk is het dezelfde functie, andere branche geworden. Inmiddels ben ik alweer twee maand met veel plezier aan het werk op mijn nieuwe werkplek. Ik kan hier weer een heleboel nieuwe dingen leren en vind het een uitdaging om te laten zien wie ik ben en wat ik kan. Ik ga er weer voor! Ik ben blij dat ik de uitdaging ben aangegaan met dit traject bij Van Dam. Ook helpend waren de online arbeidsmarkttrainingen, echt een aanrader om te volgen! Je krijgt tips over solliciteren en doet er leuke contacten op. Ik heb veel bijgeleerd over mijzelf en vooral over wat ik kan en dat pas ik direct toe in mijn nieuwe baan. Absoluut een aanrader om een traject te volgen als je niet lekker op je werkplek zit, niet weet wat je nodig hebt of geen volledig antwoord kunt geven op de drie vragen: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Veel dank aan Van Dam en uiteraard aan Harmke!”

Meer weten?

Jannie heeft in een aantal maanden een proces doorlopen waarin ze door verschillende fasen ging. Ze vond het fijn om hierin een stuk begeleiding te krijgen, om elke fase zo goed mogelijk door te lopen. Jannie heeft ontdekt dat, ondanks dat ze er niet meteen zelf voor gekozen zou hebben, een nieuwe stap ook veel kan brengen. Lees hier meer over ons outplacementtraject. 

Benieuwd naar meer en andere verhalen? Lees ze hieronder.

Anderen over ons