Re-integratietraject Ronald

“Wat ik vooral leer na alle tegenslagen is weer vertrouwen hebben in mijn eigen kunnen.”

Van Dam begeleidt professionals. Werkende, gedreven en bevlogen mensen. Ronald is een van die professionals. Ronald: “Alles ging mij voor de wind. Ik had een energieke baan in de forensische psychiatrie, een pril gezin en een lekker sportief en gezellig leven. Op een dag werd alles anders….”

Ongeluk

Ronald: “Ik ging nog even een rondje op de racefiets voordat we ’s avonds mijn verjaardag wilden vieren. Veilig op pad, helm op, goede verlichting. Ik was 27 km onderweg en ging nog even een straatje verder om de 30 vol te maken. Tijdens de invallende schemering was ik op vier bochten na weer thuis. Opeens verschijnt er om de hoek met hoge snelheid een gitzwarte VW golf die mij in de binnenbocht afsnijdt. Ik kan hem met moeite ontwijken en glij daarna weg met mijn achterwiel. Ik val met mijn hoofd op de stoeprand en maak een enorme klapper. Met mijn helm en hoofd raak ik de stoeprand, helm gescheurd, hoofd gehavend. Het geluk is dat ik dankzij deze helm dit verhaal nog kan opschrijven. Het ongeluk is dat ik na drie dagen zulke heftige klachten krijg dat ik niet meer kan functioneren”.

Ronald: “Een zware periode volgt. Ik bouw gedurende een jaar op naar volledig herstel. Dit was een jaar vol overprikkeling, 24/7 heftige hoofdpijn, concentratieproblemen, black-outs, geheugenverlies en een kort lontje. Na een jaar opbouwen gaat het redelijk, ik blijf echter vermoeid en heb moeite om volwaardig mee te draaien in mijn gezinsleven. Na een jaar op mijn tenen lopen krijg ik een ernstige terugval. Uiteindelijk beland ik in een re-integratie traject.”

Focus op herstel

In een re-integratietraject is herstel de eerste voorwaarde voor duurzame re-integratie. Daarom zoeken wij naar re-integratie mogelijkheden die het herstel niet in de weg staan, maar bevorderen. Aansluiten bij waar iemand op dat moment staat, is daarbij belangrijk.
Ronald: “Via de werkgever kan ik kiezen uit drie loopbaanbegeleiders. Deze keuze was niet moeilijk, ik trof drie websites aan, twee zakelijke en één die warmte uitstraalt. Gevoelig voor sfeer als ik ben kies ik voor de laatste. Zo kom ik terecht bij Van Dam Loopbaanbegeleiding. In het intake gesprek maak ik kennis met Henrike, ik voel me bij haar op mijn gemak en ervaar meteen persoonlijke klik. De focus ligt op mij, ik moet herstellen en we gaan kijken hoe ik mij kan richten op het vinden van een andere baan die bij mij past.”

Talentenanalyse

Ronald: “Uit het arbeidsdeskundig onderzoek blijkt dat ik qua klachten en prikkelvorming niet zal terugkeren in mijn oude functie dus we richten ons op het zoeken van iets anders. Henrike neemt met mij onder andere een TMA-talentenanalyse af en dit drukt mij nogmaals met de neus op de feiten.”

“Ik heb altijd het gevoel gehad dat er meer in het vat zat”.

In een re-integratietraject gaan we eerst heroriënteren: Wie ben je? Wat kun je? Wat wil je? Van daaruit gaan we samen op zoek naar een passende werkervaringsplek. Ronald: “We gaan op zoek naar andere interessante werkgebieden. Ik ben een generalist en heb een brede interesse. Mijn opleiding en werkervaring zijn echter vrij specifiek en dat beperkt de mogelijkheden. Op basis van mijn interesse in processen, coaching, leefstijl, sportiviteit en oog voor detail, brengt Henrike mij in contact met de gemeente Groningen. Ik krijg de mogelijkheid om binnen de afdeling Sport050 als coördinator een half jaar te re-integreren waarbij de focus alleen ligt op herstellen, zonder druk. Voor mij is het een spannende stap…”

Vertrouwen

Het mooie van een werkervaringsplek dat iemand zijn draagkracht / draaglast verhouding kan gaan uittesten. Wat lukt er wel en wat lukt er niet? Ronald ontdekte dat hij in zijn vorige baan erg veel prikkels te verwerken kreeg. In de werkervaringsplek is dat veel minder het geval. Het herstel gaat snel. Ronald: “Gedurende het traject herstel ik snel en leer ik enorm veel. Wat ik vooral leer na alle tegenslagen is weer vertrouwen hebben in mijn eigen kunnen. Ik heb altijd het gevoel gehad dat er meer in het vat zat. Ik kon alleen mijn prikkels niet reguleren, door het continue alert moeten zijn in de forensische psychiatrie. Bij Sport050 heb ik mij kunnen ontwikkelen en mijzelf kunnen laten zien.”

Het doel van een re-integratietraject is duurzame re-integratie, wat betekent dat er uitzicht moet zijn op een nieuwe baan. Ronald: “Het re-integreren ging goed, maar er was geen vacatureruimte, dus ik had nog geen baan. Met ondersteuning vanuit Henrike kon ik een andere werkervaringsplek krijgen en zo de beschikking houden over de interne vacaturebank van de gemeente Groningen. Met Henrike heb ik mijn CV en brieven naar een hoger niveau kunnen tillen wat meteen het verschil maakte. Ik werd uitgenodigd voor gesprekken en ondertussen specialiseerde ik mij nog binnen mijn plek bij Sport050. Dit ging zo voortvarend dat ik mij op een tijdelijk project onmisbaar maakte. Van hieruit is er een tijdelijke functie gecreëerd. Hierop heb ik als gerede kandidaat gesolliciteerd en ben ik voor een jaar aangenomen.”

Deuren geopend

Ronald: “Op dit moment ben ik met veel plezier werkzaam als procesbegeleider, een geheel nieuwe richting. Er is budget voor opleiding en ik ga starten met een opleiding projectmatig werken. Ik ga met plezier naar mijn werk, voel me energiek, kan goed mijn prikkels reguleren doordat ik meer vrijheid in mijn werk heb en ik heb mijn gezinsleven eindelijk weer terug.”

“Een spannend en intensief traject wat mij mijn leven weer terug heeft gegeven.”

Ronald: “Ik ben de gemeente Groningen dankbaar voor deze kansen. Zonder de begeleiding vanuit Henrike, de proactieve medewerking vanuit mijn oude werkgever en een coöperatieve en positieve instelling van mijzelf was dit allemaal niet gelukt. Van Dam Loopbaanbegeleiding heeft voor mij deuren geopend, kennis en ontwikkeling gerealiseerd, ondersteuning geboden en het beste in mij naar boven gehaald zodat ik de geboden kansen kon pakken. Een spannend en intensief traject wat mij mijn leven weer terug heeft gegeven. Mijn klachten zijn niet verdwenen maar door een goede samenwerking van revalidatie, loopbaanbegeleiding en een werkplek met meer prikkelarme momenten ben ik weer in staat om volledig te werken en weer een volwaardig onderdeel van mijn gezin te zijn. Het belangrijkste blijft: Hoe donker het ook is, er is altijd een lichtpuntje, blijf daar naar kijken en geniet van de kleine dingen in het leven.”

Meer weten?

Ronald kreeg tijdens het traject het vertrouwen terug in zijn eigen kunnen. Hij heeft een lange weg bewandeld maar kan weer volwaardig meedraaien in zijn werk en gezin. Met hulp van Henrike kon hij re-integreren en werken aan zijn herstel en zelfvertrouwen. Lees hier wat wij voor jou kunnen betekenen in een re-integratietraject, outplacementtraject of loopbaantraject .

Benieuwd naar meer en andere verhalen? Lees ze hieronder.

Anderen over ons