Loopbaantraject van Menko

“Het traject heeft mij vertrouwen gegeven.”

Van Dam begeleidt professionals. Werkende, gedreven en bevlogen mensen. Menko is een van die professionals. Hij volgde een loopbaantraject bij Harmke. Menko: “Op mijn werk kwam ik in een reorganisatie waarbij mijn functie zou komen te vervallen en ik daardoor boventallig werd. Wat doe je dan (na dat verwerkt te hebben)? Gaan voor de leukste baan die er is. Maar wat ga ik dan het liefste doen en waar?”

Menko is ecoloog en was werkzaam als manager bij een gemeente op het gebied van natuur en water. Vanwege een nieuwe organisatiestructuur moest hij op zoek naar een andere functie. Menko: “Ik had wel ideeën maar zeker ook vragen en greep de geboden kans van een loopbaanadviestraject met beide handen aan. Mooi om te toetsen of mijn beeld van mezelf klopt en het scherper te krijgen. En wie weet wat er uit rolt.”

Kritische vragen

Menko: “Het traject bestond uit een werkboek met opdrachten om thuis te maken, aangevuld met testen, die ik deed tijdens de gesprekken met Harmke en online. Een mooie manier om mezelf beter te leren kennen. Soms ook spannend, als je collega’s en vrienden om feedback over jezelf moet vragen (maar achteraf zo de moeite waard!). Harmke pikte in de gesprekken altijd goed die punten eruit die verdieping verdienden. Met doorvragen werd ik aan het denken gezet en kreeg ik meer inzicht in mezelf. Ik vond dat een fijne manier van werken. De sfeer was ontspannen, maar Harmke schuwt de kritische vragen niet als je die nodig hebt.”

“Wat ga ik nu het liefste doen?”

Een loopbaantraject helpt bij bewustwording van de dingen die je vaak wel weet, maar niet meer zo duidelijk in beeld hebt. Ergens weet je wel wat je kunt, wat je belangrijk vindt en waar je wensen liggen, maar doordat je in een ‘rijdende trein’ zit, raak je het contact daarmee kwijt. Dan kan het zomaar zijn dat je dingen gaat doen die nou eenmaal op je pad komen, in plaats van dat je zelf nog heel duidelijk stuurt. Een loopbaantraject biedt de mogelijkheid om het zicht op jezelf weer scherper krijgen, zodat je keuzes kunt maken die bij je passen.

Verdieping

Menko werd bevestigd in het beeld dat hij al had van zichzelf, zowel persoonlijk als wat betreft functies die bij hem passen, waar hij energie van krijgt. Ook kwamen er aspecten naar de voorgrond die onbewust naar de achtergrond waren verdwenen. Menko: “In het traject kwam naar voren dat ik samenwerken aan vooruitgang belangrijk vind. Specifiek op het snijvlak van natuur en samenleving. Daar resultaten halen geeft me energie. Ik heb een analytische, kennisgerichte, maar zeker ook een mensgerichte kant. Daarbij werd mij ook duidelijk dat ik creatieve kwaliteiten heb, die ik de afgelopen jaren te weinig ruimte heb gegeven in mijn leven en werk. Mijn beeld over mijzelf werd in het traject verdiept en ik ben mezelf beter gaan leren kennen. Vanuit dat verbeterde zelfbeeld bepaal je makkelijk welke functie echt bij je past. En, net zo belangrijk, het heeft mij ook het vertrouwen gegeven dat ik die leuke baan ga vinden en daar dingen voor durf los te laten. En met succes, ik heb een passende nieuwe baan gevonden.”

Loopbaantraject als APK

Menko: Ik kan een loopbaanadviestraject bij Van Dam Loopbaanbegeleiding zeker aanraden. Het helpt je om jezelf en je kwaliteiten beter te leren kennen. De manier waarop Harmke zo’n traject met je doet is prettig en ontspannen. Niet alleen goed als je het even niet meer weet qua werk maar ik denk ook goed als ‘APK’ voor jezelf als je al een tijd aan het werk bent.

Meer weten?

Tijdens het loopbaantraject heeft Menko door de persoonlijke gesprekken met Harmke nieuwe inzichten gekregen en het vertrouwen om een goed vervolg aan zijn loopbaan te geven. Elk loopbaantraject is anders en onze loopbaancoaches helpen precies daar waar jij dat nodig hebt. Nieuwsgierig? Lees dan meer over ons loopbaantraject, coachingstraject of outplacementtraject en zoek contact.

Benieuwd naar andere verhalen? Lees ze hieronder.

Anderen over ons