Re-integratie van Marline

“Ik weet nu wat ik wil en hoe ik daar moet komen.”

Van Dam begeleidt professionals. Werkende, gedreven en bevlogen mensen. Marline is een van die professionals. Na een ongeluk kon ze niet meer werken en belandde langdurig in de ziektewet. Marline: “Door een ongeluk is mijn hoofd dusdanig beschadigd dat ik lange tijd nodig had voor herstel. Ik werd langdurig ziek. In het tweede ziektejaar was ik verplicht een re-integratietraject te starten. Ik wist niet goed wat ik er mee aan moest”.

Als iemand langdurig ziek is en terugkeer in de eigen functie niet of onvoldoende mogelijk is, wordt vaak, mede vanuit wettelijke verplichting, een re-integratietraject 2e spoor opgestart. Dit houdt in dat er gezocht moet worden naar passend werk buiten de eigen organisatie. Soms is dat voor de zieke werknemer best lastig, want ben je daar zelf wel aan toe? En wat betekent dat voor je toekomst?

Onzekerheden

Marline: “Bij de start van het traject was ik onzeker, er waren veel fysieke klachten, ik had eveneens een groot team met professionals en therapeuten. Er waren veel onzekerheden voor de toekomst, ik was afkomstig uit het basisonderwijs, maar kon ik nog terug?”

In een traject sluiten we aan bij waar iemand op dat moment staat. Ondanks het verplichte karakter van het traject gaan we kijken hoe we een traject zo zinvol mogelijk kunnen inrichten. Wat zijn de eerste stappen die iemand kunnen helpen?

Marline: “Samen met Bastiaan hebben we een stabiel vertrekpunt gecreëerd. Waar sta ik, wat is nu wél duidelijk en wat kunnen we daarmee? Wat is nog onduidelijk en heb ik daar invloed op? Naarmate we verder in het traject kwamen, was het fijn om samen te kijken naar de mogelijkheden, out of the box te denken en steeds weer te kunnen terugvallen op de vragen: 'Wie ben ik, wat weet ik en waar sta ik?'”.

“Tijd is een belangrijke factor om je doel te bereiken.”

Nieuwe wending

Een re-integratietraject kan soms lange tijd duren, omdat het resultaat vooral afhankelijk is van iemands herstel. In het traject krijg je ook de mogelijkheid voor een of meerdere werkervaringsplekken, om uit te proberen wat je draagkracht/draaglast verhouding is, om uren op te bouwen en om te kijken welke nieuwe richting passend is.

Marline: "Uiteindelijk is het een lang traject geworden waarbij we meerdere mogelijkheden hebben bekeken, onderzocht en zelfs uitgeprobeerd. Door een onverwachts revalidatietraject herstelde ik beter dan verwacht. Daardoor is de vooraf verwachte uitkomst van het traject compleet veranderd. In plaats van totaal iets anders te gaan doen, binnen de mogelijkheden die er toen waren, ben ik teruggekeerd in mijn oude baan als leerkracht basisonderwijs. Ik heb weer nieuwe toekomstperspectieven: ik weet nu wat ik wil en hoe ik daar moet komen. Tijd is hierbij een belangrijke factor voor mij geweest om in een rustig tempo het doel te bereiken.”

Marline: "Bastiaan was geduldig, luisterend en daar waar nodig was hij soms sturend, soms juist flexibel. We hebben lang met elkaar opgelopen en ik kijk terug op een waardevol traject. Het was gericht op werk maar zeker met een persoonlijke benadering. Ik zou Van Dam loopbaanbegeleiding van harte aanraden."

Meer weten?

Tijdens het re-integratietraject heeft Marline door de begeleiding van Bastiaan nieuwe grond onder haar voeten gekregen en is ze uitgenodigd om zich te focussen op datgene waar ze zelf invloed op had. Elk traject is anders en onze loopbaancoaches sluiten aan bij jouw persoonlijke leerthema’s. Nieuwsgierig? Lees dan meer over ons loopbaantraject, re-integratietraject of outplacementtraject en zoek contact.

Benieuwd naar andere verhalen? Lees ze hieronder. 

Anderen over ons