Loopbaantraject van Anke

“Ik kwam er achter hoe mijn eigen mindset me in de weg zat.”

Van Dam begeleidt professionals. Werkende, gedreven en bevlogen mensen. Anke is een van die professionals. Anke: “Vol ongeloof hoorde ik dat mijn contract niet werd verlengd. Teleurstelling, boosheid en verdriet kregen de overhand. Ik wist diep van binnen dat ik stappen moest gaan zetten om er achter te komen wie ik ben en wat ik zoek in een baan.”

Hulp nodig

Anke: “Voorgaande jaren werkte ik als leerkrachtondersteuner in het speciaal basisonderwijs. Ik kreeg drie jaar lang steeds een tijdelijk contract. Omdat in het onderwijs het aantal werkplekken afhankelijk is van de formatie, werd bij een nieuw tijdelijk contract steeds de belofte gedaan dat er bij de volgende contractvernieuwing wellicht wel formatie zou zijn. Dat bleek niet het geval en mijn contract werd niet verlengd. Wat was ik boos en verdrietig. Ik kampte met veel ongeloof. Ik wist diep van binnen ook dat ik stappen moest gaan zetten om er achter te komen wie ik ben en wat ik zoek in een baan.”

Via m’n werkgever mocht ik een loopbaantraject gaan volgen. Na even Googelen kwam ik uit bij Henrike van Van Dam Loopbaanbegeleiding. Ik belde haar en voelde me meteen op m’n gemak. We maakten kennis met elkaar om te kijken of het klikte en om te verkennen wat ze voor me kon doen. Dat was een fijne kennismaking. Henrike was gelijk heel duidelijk in wat ze wel en niet voor me kon doen. Coachen naar een baan waar ik voldoening uithaal en waarin ik mijn kwaliteiten kan benutten hoorden daarbij. Dat zocht ik.”

“Dat was een fijne kennismaking. Henrike was gelijk heel duidelijk in wat ze wel en niet voor me kon doen.”

Aan de slag tijdens het loopbaanbegeleidingstraject

Anke: “Omdat ik wel inkomen nodig had om mijn gezin te onderhouden, bestond mijn begeleidingsplan uit twee delen. Eén was op korte termijn een baan vinden om in m’n onderhoud te voorzien. Twee was op onderzoek uitgaan naar wat bij mij past en waar ik gelukkig van word.

De coaching was af en toe echt pittig en confronterend. Henrike bevestigde mij gelukkig door me te motiveren, complimenten te geven en te stimuleren. Ik leerde dat ik ruimte, tijd en aandacht moet en mag geven aan dit proces om verder te komen. Ik kwam er achter hoe mijn eigen mindset me in de weg zat. Ik kreeg inzicht in de patronen waarin ik vastzat. Henrike gaf me handvatten hoe ik anders met situaties kan omgaan: waar heb ik invloed op en waarop niet? ‘Omdenken’; anders kijken naar de situatie en mijn gevoel en gedachten ruimte geven, gaf mij veel rust. Ik ben zó gegroeid door de coaching!”

“Ik leerde dat ik ruimte, tijd en aandacht moet en mag geven aan dit proces om verder te komen.”

Nieuwe baan

Anke: “Met trots kan ik zeggen dat ik, dankzij de loopbaancoaching, nu een ontzettend leuke baan heb. Ik werk als Consulent Sociaal Loket bij de gemeente. Het werk is afwisselend en leuk. Ik ben een generalist en krijg te maken met allerlei vragen van inwoners. Hierop kan ik de combinatie van mijn kennis, werkervaring, kwaliteiten en vaardigheden heel goed inzetten.

Ik heb inmiddels ook ontdekt dat ik me nog verder wil ontwikkelen naar de rol van leidinggevende of coördinator. Om zo medewerkers te kunnen coachen. Hier volg ik nu een opleiding voor. Ik kan het iedereen aanraden om met behulp van loopbaancoaching te ontdekken waar je kwaliteiten liggen. Weet dat je diepste wensen en gedachten hardop gezegd mogen worden. En dat dát een mooie start kan zijn voor hoe je die gaat realiseren.”

Meer weten?

Anke kreeg tijdens de gesprekken inzicht in haar, soms beperkende, patronen. Met hulp van Henrike durfde ze ruimte te geven aan haar eigen ontwikkeling en kreeg ze handvatten hier zelf iets in te doen. Herken jij jezelf in het verhaal van Anke? Dan zijn ons loopbaantraject of coachingtraject wellicht iets voor jou. 

Benieuwd naar meer en andere verhalen? Lees ze hieronder. 

Anderen over ons