Eigen keuzes
3 oktober 2023
Doe je werk waar je zelf echt blij van wordt? Of speelden in je keuzes voor opleiding en baan sociaal wenselijke aspecten (misschien onbewust) een rol? Hoe kies je nu echt zelf?
“Ik kom uit een onderwijsfamilie” horen wij mensen wel eens zeggen. Of: “Wij zijn een echt ondernemersgezin”. Het kan goed zijn om eens te reflecteren op hoe je keuzes voor werk eigenlijk tot stand zijn gekomen. Vroeger was het vaak zo dat kinderen dezelfde beroepskeuzes maakten als hun ouders. Dit kwam door verschillende factoren, waaronder culturele, sociale en individuele omstandigheden.
Enkele voorbeelden
- Familietraditie: In sommige culturen en families is het gebruikelijk om bepaalde beroepen door te geven van generatie op generatie. Dit kan te maken hebben met het behouden van familietradities of het voortzetten van het familiebedrijf.
- Invloed van ouders: Ouders hebben vaak een aanzienlijke invloed op de carrièrekeuzes van hun kinderen. Ze kunnen hun kinderen aanmoedigen om een bepaald beroep te kiezen vanwege hun eigen ervaringen en succes in dat vakgebied.
- Kennis en toegang tot middelen: Kinderen die zijn opgegroeid in een omgeving waarin ze gemakkelijk toegang hebben tot informatie en middelen met betrekking tot het beroep van hun ouders, kunnen eerder geneigd zijn om dezelfde weg te volgen.
- Interesse en passie: Soms delen kinderen dezelfde interesses en passies als hun ouders, wat hen kan inspireren om een vergelijkbaar carrièrepad te volgen.
- Sociale druk: In sommige gevallen kunnen kinderen zich onder sociale druk voelen om in hetzelfde beroep als hun ouders te werken, vooral als dat beroep hoog aanzien heeft in hun gemeenschap.
Het is belangrijk op te merken dat, hoewel sommige kinderen ervoor kiezen om in dezelfde beroepen als hun ouders te werken, velen ook hun eigen unieke carrièrepaden volgen op basis van hun eigen interesses en vaardigheden. Carrièrekeuzes zijn persoonlijk en kunnen sterk variëren van individu tot individu.
Stappen zetten
Mooie theorie allemaal, maar hoe kun je nu loskomen van deze spreekwoordelijke kettingen om je carrière zo dicht mogelijk te laten aansluiten op waar jouw passie en kunde ligt en waar jij gelukkig van wordt? Het maken van eigen keuzes is een belangrijk aspect van persoonlijke groei en zelfontwikkeling. Hier zijn enkele stappen die je kunnen helpen bij het maken van eigen keuzes:
- Zelfbewustzijn ontwikkelen: Het begint allemaal met begrip van jezelf. Wat zijn je interesses, waarden, doelen en passies? Zelfbewustzijn is de basis voor het nemen van weloverwogen beslissingen.
- Identificeer je opties: Breng de beschikbare opties in kaart. Dit kan betrekking hebben op carrièrekeuzes, levensstijlkeuzes, relaties, enzovoort. Onderzoek en verzamel informatie over elk van deze opties.
- Stel doelen: Bepaal wat je wilt bereiken op korte en lange termijn. Doelen kunnen je helpen bij het richten van je keuzes en het bepalen van de richting die je wilt inslaan.
- Weeg de voor- en nadelen af: Maak een lijst van de voor- en nadelen van elke optie. Dit helpt je om de consequenties van je keuzes te begrijpen en te overwegen.
- Raadpleeg anderen: Praat met mensen die je vertrouwt, zoals vrienden, familieleden of mentoren. Het kan nuttig zijn om verschillende perspectieven te horen en advies te krijgen van anderen.
- Luister naar je intuïtie: Vertrouw op je innerlijke gevoelens en intuïtie. Soms hebben we diep van binnen een gevoel over wat de juiste keuze is, zelfs als dat niet meteen rationeel kan worden verklaard.
- Neem verantwoordelijkheid: Het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor je keuzes, zowel de goede als de minder goede. Realiseer je dat je keuzes maakt op basis van wat je op dat moment weet en begrijpt, en dat je altijd kunt leren en groeien.
- Leer van je ervaringen: Ongeacht het resultaat van je keuze, zie het als een kans om te leren en te groeien. Zelfs als een keuze niet uitpakt zoals je had gehoopt, kun je waardevolle lessen halen uit de ervaring.
- Wees flexibel: Het leven is dynamisch en veranderlijk. Soms moeten keuzes worden aangepast of herzien op basis van nieuwe informatie of veranderende omstandigheden. Wees bereid om aanpassingen te maken als dat nodig is.
- Blijf positief en veerkrachtig: Het nemen van eigen beslissingen kan soms uitdagend zijn, maar het is belangrijk om positief te blijven en veerkrachtig te zijn in het gezicht van tegenslagen. Zie elke keuze als een kans om te groeien en jezelf verder te ontwikkelen.
Onthoud dat het maken van eigen keuzes een proces is dat tijd en oefening vergt. Het is normaal om af en toe te twijfelen of fouten te maken, maar deze ervaringen dragen bij aan je persoonlijke groei en ontwikkeling. Daarnaast kan ook je levenssituatie invloed hebben op je keuze. Zijn er bijvoorbeeld zorgen of problemen dan is het maken van een keuze lastiger omdat de persoon veel aan het hoofd heeft.
Het is mooi om als coach mensen te helpen in het aanleggen van de benodigde structuren om zelfstandig tot keuzes te komen. Heeft deze bijdrage je getriggerd, neem gerust eens contact op met een van onze medewerkers binnen Van Dam Loopbaanbegeleiding!
Bastiaan Stolk, loopbaancoach