Netwerken werkt

9 april 2021

Hoe maak je in een loopbaantraject de koppeling tussen jouw profiel en een passende functie of beroepsrichting? Voor veel kandidaten is dit een lastig stukje in het traject. We geven je graag een aantal tips.

In een loopbaantraject ga je ‘op zoek naar jezelf’. Wat betekent: een gedegen onderzoek naar je diepere drijfveren en motivatie, je kwaliteiten en je doelen. Wanneer dat voor een groot deel duidelijk is, volgt een fase die veel mensen lastig vinden: wat voor baan past daar nou bij? Hoe maak je de koppeling tussen jezelf en een functie? Om dat helder te krijgen, kan het helpen om te gaan netwerken. Door het voeren van gesprekken met mensen uit verschillende bedrijfstakken, krijg je een concreter beeld bij wat een beroep en functie inhoudt.

Het mooiste is natuurlijk als je een dagdeel kunt meelopen in een organisatie, om echt de sfeer te kunnen proeven, of als je live in gesprek kunt gaan. Maar ook door te (video) bellen kun je al veel te weten komen. We hebben wat tips voor je verzameld die kunnen helpen bij het voeren van netwerkgesprek (bron: monsterboard). Belangrijk is om je te realiseren dat het netwerken niet gaat om het vragen naar een baan, maar om interesse te tonen, informatie in te winnen, jezelf te profileren en tips en adviezen te verzamelen.

Open vragen stellen

Bedenk open vragen (begin met wie, wat, hoe, wanneer of welke) die je aan de ander wilt stellen en zorg dat het jouw persoonlijke vragen zijn. Iets dat je echt wilt weten van de ander, over de functie of over het bedrijf of de branche. Stel je vragen niet uit formaliteit, maar omdat het antwoord jou echt iets oplevert. Dan ziet je gesprekspartner dat je oprecht geïnteresseerd bent.

Van vragen naar een gesprek

Weet dat het voor de ander niet prettig is om alleen maar vragen te beantwoorden. Waak ervoor dat je de ander overlaadt met vragen en niet ‘leegzuigt’. Probeer je vragen te gebruiken om tot een gesprek te komen, over jou en de ander.

Gratis netwerktraining op woensdag 12 mei a.s. bij een check of traject

Bereid je voor

Dit doe je door te onderzoeken waar je gesprekspartner werkt en op welke positie. Bekijk ook de website van de organisatie. Zoek naar persoonlijke informatie via de online profielen op internet en lees je in op het werkgebied van de gesprekspartner. Laat in het gesprek af en toe weten dat je dit hebt voorbereid door te benoemen wat je gelezen hebt. Dat staat professioneel en serieus.

Voorbeeldvragen

Soms ben je zo in gesprek geraakt dat je het begindoel een beetje uit het oog kan verliezen: informatie krijgen over de baan, branche of het bedrijf. Stel voor jezelf een lijstje op met vragen die je zeker wilt stellen. Dit kan je op papier doen, in je agenda schrijven of invoeren in je telefoon. Hieronder een aantal voorbeeldvragen:

Vragen over de ander

  • Hoe bent u aan deze baan gekomen?
Dat geeft jou informatie over hoe jij ook je werk kan vinden.
  • Welke stappen heeft u gezet om tot deze functie te komen?
Dit geeft informatie over jouw mogelijke stappen.

Vragen over de functie

  • Wat zijn concreet de werkzaamheden/verantwoordelijkheden?

Meer 'inside information' over de functie.

  • Hoe ziet uw werkweek eruit?
Geeft je een goed beeld van de hoofd- en bijzaken in de functie.
  • Wat vindt u de voor- en nadelen van uw baan?
  • Welke opleidingen zijn noodzakelijk voor deze functie?

Je komt nu te weten wat een harde eis is, als het om opleidingen gaat.

Vragen over het bedrijf/branche

  • Kunt u iets vertellen over de cultuur binnen het bedrijf/branche?
Wat past het beste bij jou? Informeel/ formeel, profit/non-profit?
  • Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de branche de komende jaren?

Hierdoor kom je erachter waar er werk verdwijnt en ontstaat.

  • Wat is uw advies over mijn cv?
Praktische en inhoudelijke tips/adviezen over het belangrijkste document tijdens het solliciteren.
  • Wat vindt u van het beeld dat ik heb van de branche/bedrijf/functie?
Een reality-check voor jou.
  • Wat vindt u van mijn kansen binnen deze branche?
Reality-check van de huidige arbeidsmarkt.

Vragen ter afsluiting

  • Heeft u nog adviezen voor mijn volgende netwerkgesprekken?

Zo kom je er achter wat je kunt verbeteren in het voeren van gesprekken.

  • Is er iemand of zijn er meerdere mensen in uw netwerk met wie ik nog eens verder zou kunnen praten?

Zorg voor een sneeuwbaleffect en leer nieuwe mensen kennen. Weet men niemand? Vraag of je na twee weken weer contact met ze mag opnemen om het nogmaals na te vragen.

  • Mag ik u naam gebruiken in een eventueel vervolggesprek?
Dat zorgt voor een ‘warm welkom’ bij iemand die je niet kent maar wel wilt spreken.

Als je meerdere van dit soort netwerkgesprekken voert, krijg je een concreet beeld van de voor- en nadelen van de verschillende functies. Ook kun je je kansen op de arbeidsmarkt beter inschatten en als het goed is heb je nuttige contacten opgedaan en je eigen kwaliteiten voor het voetlicht gebracht. Als je een goede indruk hebt gemaakt kunnen er zomaar deuren voor je opengaan. Tenslotte is het ook een mooie voorbereiding voor jezelf op eventuele sollicitatiegesprekken. Kortom: netwerken werkt! 

Anderen over ons