Een kijkje in de keuken

5 december 2023

“Het aangaan van een loopbaantraject voelde een beetje als falen. Dat doen mensen die onzeker zijn, dacht ik. Gaat dit me dan de uitkomst bieden? Ik moest een drempel over om hulp te zoeken.”

Paulo werkte in een baan die hem geen uitdaging meer gaf. Ook de cultuur van de organisatie sloot niet bij hem aan. Hij meldde zich aan voor een loopbaantraject. Inmiddels is zijn eigen bedrijf een feit: De Keukenkenner. Een droom die hij al langer had.

Blinde vlekken

Paulo: “Het vraagt echt wel lef om in de spiegel te kijken. Dat vond ik moeilijk. Toch ben ik blij dat ik me kwetsbaar heb opgesteld. Het heeft me zicht gegeven op mijn kansen en mogelijkheden. Ik kan me voorstellen dat veel mensen denken dat ze wel op hun plek zitten in hun baan, maar toch in een sleur raken. Je kunt blinde vlekken krijgen, waardoor je niet meer ziet wat er eigenlijk aan kwaliteiten in je zit.”

“Als er een kans komt, dan is het nu”

Twijfels vielen weg

Paulo: “Mijn kwaliteiten kwamen in mijn vorige baan echt niet naar voren. Ik had wel een beeld over mezelf, van wat ik kon en zou willen, maar klopte dat? Dat wilde ik uitzoeken in het traject. Voor mij heeft het vooral heel bevestigend gewerkt. Twijfels vielen weg. Ik ben iemand van ideeën, wil er graag voor gaan. Vrijheid en het nemen van initiatieven past bij mij, belangrijke elementen voor ondernemerschap. Ik ben een doorzetter en het idee van het starten van een eigen bedrijf liet me niet los. Toen dacht ik: als er een keer een kans komt, dan is het nu”.

Een loopbaancoach stelt vragen, de antwoorden vind je zelf. Voor Paulo was dat soms lastig. Paulo: “Je wordt niet als een schooljongen bij de hand genomen van: dit ben jij en dit moet jij gaan doen. Je moet het wel zelf ontdekken en zelf aan de slag. En uiteindelijk is dat ook nodig. Je moet teruggeworpen worden op jezelf, zodat de keuzes die maakt ook echt van jou zijn. Pasklare antwoorden zijn er niet. Maar er zijn wel handvatten geweest. Het zijn allemaal puzzelstukjes die je zelf in elkaar mag leggen.”

“Dat ik mijn eigen ideeën kwijt kan, daar word ik blij van”

Een eigen bedrijf

Tijdens het loopbaantraject heeft Paulo door de persoonlijke gesprekken met zijn loopbaancoach veel bevestiging gekregen dat hij zijn eigen gevoel kon vertrouwen. Daardoor durfde hij de stap te zetten naar een droom die hij al langer koesterde.
Paulo: “Inmiddels ben ik een eigen bedrijf gestart: “De Keukenkenner”. Met een ingerichte bus kom ik bij mensen thuis om hen advies te geven en een nieuwe keuken voor hen te realiseren. Keukens is iets waar ik altijd al enthousiast over was. Om mensen dan echt heel persoonlijk van goed en eerlijk advies te kunnen voorzien, dat vind ik geweldig mooi om te doen. Daarin wil ik me echt onderscheiden. Ik ben niet van de harde commercie, wel van een helpend advies, betrouwbaarheid en kwaliteit. Mensen kunnen mij snel bereiken, ze zijn geen nummer. Ik kan in de avonduren langskomen. En dat ik mijn eigen ideeën dan kwijt kan, daar word ik blij van”.

Toekomst

Paulo ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet: “Mijn eerste klanten zijn een feit. Ik heb geen enkele twijfel meer en weet dat ik nu iets doe wat echt bij me past. Uiteraard werk ik nu nog alleen, met een aantal monteurs die de installaties uitvoeren. Op termijn lijkt me wel wat om naast de bus ook een locatie te hebben waar ik bijvoorbeeld een inspiratie showroom kan inrichten. Mocht mijn bedrijf echt gaan groeien, wat mooi zou zijn, dan wil ik me graag verder ontwikkelen in leiderschap. Een voortrekkersrol pakken kan ik goed, maar het delegeren, het uit handen geven van dingen, vind ik niet zo makkelijk, het liefst doe ik alles zelf. Daar ligt nog wel een ontwikkelpunt.”

Meer weten over Paulo’s bedrijf? Neem eens een kijkje op zijn website.

Anderen over ons