Een stap verder

3 februari 2022

Vanaf 1 maart is er voor werkenden het STAP budget om een cursus, opleiding of training te volgen. Via een scholingsregister vind je straks eenvoudig de gewenste opleidingen. Aanvragen kan via de website van het UWV.

Via de Subsidieregeling stimulering arbeidsmarktpositie (STAP) kunnen werknemers een cursus, opleiding of training volgen. Het is een scholingsbudget van de overheid waar je als werknemer gebruik van kunt maken. Met dit budget kun je je positie op de arbeidsmarkt verbeteren. Het STAP budget vervangt de fiscale aftrek voor studiekosten. In plaats van geld achteraf te besparen via de belastingaangifte, betaalt het UWV de scholing. Je hoeft de studie dus niet eerst zelf te betalen. Naar verwachting zal dat voor werkenden de drempel verlagen om een opleiding te volgen.

Met het totale STAP budget kunnen jaarlijks minimaal 200.000 mensen zich verder ontwikkelen.

Het STAP budget bedraagt maximaal 1.000 euro inclusief BTW per werknemer. Het budget kan ingezet worden voor allerlei vormen van ontwikkeling, zoals opleidingen, cursussen en trainingen. Als een opleiding, cursus of training meer dan 1.000 euro kost, zijn de extra kosten voor eigen rekening. Je werkgever kan het bedrag boven de 1.000 euro eventueel ook voor je vergoeden. Het aanvragen van het STAP budget kan via de website van het UWV. Je vraagt de vergoeding aan voordat je start met een opleiding. Na goedkeuring zal het UWV het volledige bedrag aan de opleider betalen. Via een scholingsregister met goedgekeurde scholingsactiviteiten kun je straks eenvoudig zoeken naar de gewenste opleidingen.

Ontwikkeladvies

Het STAP-budget kan vanaf 1 maart ook worden gebruikt voor loopbaancoaching in de vorm van een ontwikkeladvies. Helaas komen alleen werkenden tot en met opleidingsniveau 2 hiervoor in aanmerking. Onze aanpak en programma’s sluiten vooral goed aan bij werkenden vanaf MBO+ niveau en wij zullen daarom geen ontwikkeladviezen aanbieden. Wil je graag een stap verder komen? Een goed alternatief is een loopbaancheck of loopbaantraject en wij ondersteunen je graag! 

Anderen over ons