Het past niet

9 januari 2024

Met een lichte tred en een blij gezicht stapte zij voor de zesde keer mijn spreekkamer binnen. ‘Jij ziet er stralend uit’ zei ik en ‘volgens mij heb jij wat te vertellen…’.

En dat had ze, ze had dé vacature bij zich. We hadden in de voorgaande sessies in beeld gebracht wie ze was, wat ze kon en wat ze wilde. Met haar persoons- en werkprofiel had ze internet afgestruind naar passende vacatures. ‘Kijk’ zei ze ‘dit lijkt me wel wat’. Veel dingen klopten in de werkvoorwaarden: het aantal uren, de reisafstand, een middelgroot bedrijf en met een salaris dat zelfs nog hoger was dan ze in gedachten had. De functie-inhoud sprak haar enorm aan en ook deze paste bij haar profiel.

We namen de vacature tekst woordelijk door. “Ervaring met Excel is een pre”. Die triggerde! Excel? Er zijn al zoveel betere programma’s om mee te werken op de markt. Wat zou dat zeggen over dit bedrijf? Geen 9 tot 5 mentaliteit? Wat bedoelen ze hiermee? Staat het je vrij om juist ook ‘s avonds te werken als de kids op bed liggen of betekent dit dat overuren maken heel normaal is? Ze stuurde een mail met haar cv en werd uitgenodigd voor een gesprek. Ze bestudeerde de site van tevoren nogmaals zorgvuldig en schreef nog wat vragen op. Trok vervolgens haar mooiste pak aan en daar ging ze, vol vertrouwen op gesprek.

Hoe het afliep? Goed! Toen het gesprek bijna ten einde was zei ze namelijk: “Ik denk dat wij niet bij elkaar passen”. Er was duidelijk geworden dat de cultuur van het bedrijf niet bij haar aansloot. Waarom dan toch ‘goed’? Omdat ze, voorbereid als ze was, zich realiseerde dat dit geen goede match zou zijn!

Zelfs als heel veel dingen kloppen in een baan, kan het de cultuur van een bedrijf zijn die maakt of je ergens wel of niet gelukkig wordt. Wat vinden ze belangrijk? Waar investeren ze in? Wat verwachten ze van hun medewerkers? Daarvoor kan het nodig zijn dat je eerst ergens aan tafel zit want vaak zijn dit dingen die je niet in een vacaturetekst leest.

En mijn kandidaat? Zij komt er wel, ze vindt absoluut een baan en een bedrijf waarbij zij past én het bedrijf bij haar!

Christel van Lunsen, loopbaancoach

Anderen over ons