Het stuur omgegooid 

Van consultant naar vrachtwagenchauffeur

Jos van Heuveln werkte jarenlang als consultant. Drie jaar geleden heeft hij zijn loopbaankoers drastisch omgegooid; hij is nu vrachtwagenchauffeur. Spijt van deze keuze heeft hij nog geen dag gehad. We gingen na 3 jaar bij hem langs voor een aantal vragen.

Hoe ben je drie jaar geleden tot deze loopbaanswitch gekomen?

“Als consultant had ik een goed betaalde baan en deed ik veel projecten. Waar ik alleen continu tegenaan liep was dat deze projecten regelmatig te laag begroot waren. Met het schrijven van uren kwam ik daardoor telkens in de knel. Dit kostte mij veel energie en ik ben serieus gaan nadenken of ik zo moest doorgaan, of de rigoureuze stap zou nemen om te stoppen. Ik wilde niet met een burn-out op de bank belanden en dat gevaar lag wel op de loer. Omdat het beroep van vrachtwagenchauffeur me altijd heeft aangesproken, heb ik mijn groot rijbewijs gehaald. Ik wist toen nog niet 100% zeker of ik de switch naar de transportsector wilde gaan maken, dus ben toen een loopbaantraject gestart. Hierin werd mijn gevoel steeds meer bevestigd. Ik kwam in contact met een transportbedrijf en kon een keer meedraaien. Van beide kanten waren we enthousiast en ik kon daar aan de slag als vrachtwagenchauffeur. Ik bezorg meubels, maar ook witgoed in Nederland en België”. 

“Het werkplezier dat ik nu heb is onbetaalbaar.” 

Wat heeft deze loopbaankeus je tot dusver gebracht?

“Vooral heel veel plezier en voldoening in het werk. Ik kom op veel verschillende plekken in het hele land. In het begin was dat wennen en gaf het ook wel stress, want je kent de locaties niet goed en je hebt nog weinig ervaring. Nu heb ik steeds meer ervaring en als er weer een nieuw adres op de route zit maak ik mij daar niet langer druk over. Onlangs heb ik een aantal tweedaagse ritten gedaan en dat vond ik heel leuk. Twee dagen onderweg zijn en slapen in de vrachtwagen. ’s Avonds kan ik wat langer doorrijden, maar ik kan er ook voor kiezen om eerder te stoppen en de volgende morgen eerder te starten. Die vrijheid heb je als chauffeur. In de Belgische Ardennen is het genieten van de prachtige omgeving; natuur en roofvogels, geweldig! Alleen het communiceren in het Frans bij klanten is lastig, maar daar red ik mij ook wel mee.” 

Waar moest je aan wennen? Waar heb je je op verkeken?

“Er zijn twee dingen waar ik echt aan moest wennen. Het vroege opstaan en het feit dat je nooit weet hoe laat je ’s avonds thuis bent. Voorheen had ik in de avond allerlei verplichtingen, zoals vergaderingen, maar deze baan was een mooi excuus om allerlei avondactiviteiten te schrappen. Het zijn lange dagen die ik maak, maar de werkdagen ervaar ik zelf als veel minder intensief dan in mijn vorige baan.”

“Mijn werk is aan het eind van de dag nu echt af.” 

Hoe heeft je omgeving gereageerd op deze baanverandering?

“Switchen naar een baan als vrachtwagenchauffeur is natuurlijk een hele verandering. Mijn vrouw stond 100% achter mijn keuze en we wisten allebei waar we aan begonnen. Wat haar gelijk opviel is dat ik weer veel plezier heb in mijn werk. Dat was haar vooral veel waard. Mijn kinderen vonden het wel een bijzondere stap en in mijn familie hadden ze er ook wel bewondering voor dat ik op 53-jarige leeftijd rigoureus een carrière switch maakte. Ze vonden het moedig dat ik iets nieuws ben begonnen waar ik geen enkele ervaring mee had. Qua salaris ben ik er behoorlijk op achteruitgegaan. Maar ik heb mij daar nooit druk over gemaakt. We gaan nu minder vaak op vakantie en dat hebben we geaccepteerd. We hebben voldoende om van rond te kunnen komen. Het werkplezier dat ik nu heb is onbetaalbaar.”

Wat heeft loopbaanbegeleiding opgeleverd?

“Tijdens het traject heb ik ontdekt dat ik echt wilde gaan voor het chauffeursvak. De begeleiding door Tjeerd heb ik als zeer prettig ervaren. Het is niet zomaar een stap, dus het is erg waardevol om alle plussen en minnen op een rij te zetten en een weloverwogen keuze te maken. Ook hebben we aandacht besteed aan mijn CV en met name het persoonlijke profiel. Hoe leg je werkgevers uit dat je als ervaren consultant de switch naar de transportsector wil maken? Daarnaast vond ik de arbeidsmarkttrainingen heel waardevol. Naast het trainen van sollicitatievaardigheden kon ik sparren met mensen die dezelfde worsteling in hun loopbaan meemaakten. Veel herkenning en elkaar opbouwende feedback geven; dat hielp mij echt verder in het proces.” 

Hoe zie je het vervolg van je loopbaan?

“Bij goede gezondheid blijf ik tot mijn pensioen als chauffeur aan het werk. Absoluut! Het bevalt mij uitstekend en wat bovendien erg prettig is, is dat je aan het eind van de dag ook echt klaar bent met je werk. Dat had ik als consultant nooit, want vaak was ik ’s avonds nog bezig of dacht ik erover na. Nu trek ik de deur van de vrachtwagen achter mij dicht en de volgende dag begin ik weer meer met een nieuwe rit. Op naar het volgende avontuur. “

Anderen over ons