Krapte op de Arbeidsmarkt?

1 december 2020

Tom, een outplacement kandidaat, heeft mij zojuist gebeld met goed nieuws. Hij mag kiezen tussen twee leuke jobaanbiedingen. Peter, die een loopbaantraject volgt, heeft al 3 banen aangeboden gekregen. Hoe kan dat eigenlijk in deze tijd?

Hoe is het met jouw vertrouwen in de arbeidsmarkt? Veel mensen die ik spreek, zien het somber in. En dat is een logisch resultaat van de berichtgeving over faillissementen en grote ontslagrondes in de media. Maar hoe staat de arbeidsmarkt er nou eigenlijk echt voor? Een paar feiten op een rij:

  • In november is het laagste punt bereikt van het aantal faillissementsaanvragen in 21 jaar.
  • Er is in bepaalde sectoren krapte op de arbeidsmarkt (dat wil zeggen dat sommige werkgevers veel vacatures hebben die ze niet kunnen vervullen).
  • Het aantal mensen met een WW uitkering is al 2 maanden aan het dalen.
  • Het aantal WW uitkeringen zit op hetzelfde niveau als in 2018.

Bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op de cijfers van het CBS en Intelligence Groep en zouden voor een meer evenwichtige beeldvorming ook best meer aandacht mogen krijgen in de media. Het sentiment op de arbeidsmarkt vlakt af. Optimisme daalt en voorzichtigheid neemt toe. Uit een eerdere analyse van UWV over de invloed van de coronacrisis op de werkgelegenheid in sectoren is de verwachting dat het totaal aantal banen de komende tijd zal afnemen. Wel neemt het aantal werknemers in de sectoren zorg, overheid, klimaat en duurzaamheid, ICT, bouw en post- en koeriersdiensten waarschijnlijk toe. De arbeidsmarkt heeft op dit moment dus twee gezichten: er is tegelijkertijd sprake van krimp én groei van werkgelegenheid.

Er verandert veel en dat kan je onzeker maken. Maar het zijn juist de veranderingen die ook veel kansen bieden! Durf wendbaar te zijn, sta ervoor open om nieuwe skills te leren en durf de overstap te maken naar een groeiende branche. Er zijn subsidies voor scholing en ontwikkeladvies die je hierbij kunnen helpen. Laat je begeleiden om een keuze te maken die bij je past!

Janine Lamberink, loopbaancoach


Anderen over ons