Loopbaan en pandemie

3 december 2021

Dit jaar vierden we het 20-jarig jubileum van Van Dam Loopbaanbegeleiding. Henrike Nijhof blikt terug op hoe zij twee jaar geleden een carrièremove maakte en betrokken raakte bij Van Dam Loopbaanbegeleiding.

Hoe het begon….

Het is januari 2020. Spannend! Ik heb mijn vaste baan opgezegd. Want ik ga als medeondernemer aan de slag bij Van Dam Loopbaanbegeleiding. Voor mij voelt dit als een prachtige kans, maar ook als een spannend avontuur met onzekerheden!

Regie over je loopbaan

Hoe ben ik bij Van Dam Loopbaanbegeleiding terecht gekomen? Niet door te solliciteren. Ik merkte dat solliciteren naar een andere functie voor mij geen geschikte werkwijze was. Ik had eerst behoefte aan een doelgericht plan en ben daarmee aan de slag gegaan. Ik ben op zoek gegaan naar mijn motivatie voor werk. Ik ben enorm geïnteresseerd in mensen, hun beweegredenen en levensverhalen. Daar krijg ik energie van. Verder hecht ik veel waarde aan vrijheid en autonomie in mijn werk. Het inzicht in deze drijfveren en waarden heeft mij geholpen richting te geven aan mijn loopbaan. 

Na verdere oriëntatie besloot ik dat ik als zelfstandig coach zou willen gaan werken op het gebied van arbeid en organisatie. Dat was mijn stip op de horizon. Om die loopbaanstap te kunnen zetten heb ik besloten om een studie te volgen. Deze studie gaf mij de bevestiging dat ik de goede weg had ingeslagen. Door mijn focus op de loopbaan-branche ben ik via een netwerkgesprek in contact gekomen met Tjeerd en Harmke van Dam. Een paar maanden later ben ik gestart als loopbaancoach voor Van Dam Loopbaanbegeleiding in het Noorden van het land. Zonder een plan was ik niet bij Van Dam Loopbaanbegeleiding terecht gekomen.

Pandemie

Binnen een maand na het opzeggen van mijn vaste baan kreeg ook ik te maken met de gevolgen van de corona-maatregelen. Ineens was ik een zelfstandig ondernemer die vooral thuisonderwijs begeleidde van mijn kinderen. Anders dan ik voor ogen had… Niemand weet van tevoren precies wat de volgende loopbaanstap je gaat brengen of welke omstandigheden er zullen komen. Maar de kunst van het leven is het omgaan met de situatie zoals die is. Het ervaren, ook de moeilijke kant ervan, en regie houden en het beste ervan maken. Juist ook in deze bijzondere tijd.

Veel mensen overwegen een carrièremove in 2022

Uit onderzoek blijkt dat, mede door de pandemie, veel Nederlandse werknemers het komende jaar een volgende stap in hun loopbaan willen zetten. Ze willen meer stilstaan bij hun eigen behoeften en werk doen dat aansluit bij hun talenten en waarden. Een groot deel van deze groep werknemers heeft in een onderzoek aangegeven dat ze aanlopen tegen obstakels, zoals niet weten welke volgende stap zinvol is, het ontbreken van zelfvertrouwen en financiële onzekerheden. Medewerkers kunnen veel baat hebben bij loopbaanbegeleiding en coaching om sturing te geven aan hun loopbaan. Werkgevers kunnen inspelen op deze behoefte van medewerkers door hen ontwikkelingskansen te bieden en hen ondersteunen door te investeren in persoonlijke ontwikkeling en loopbaanoriëntatie. Door dit te doen zullen werkgevers profiteren van productief, betrokken en gemotiveerd personeel wat voor alle partijen winst oplevert.

Van betekenis zijn

Keuzes maken geeft soms spanning en onzekerheid. Toch is het aangaan van dit stuk onzekerheid de plaats waar het meest te leren valt! Ik vind het prachtig om mijn kandidaten te begeleiden bij hun persoonlijke zoektocht en ontwikkeling, met als doel een plan te realiseren zodat de volgende stap gezet kan worden in hun loopbaan! Wij blijven ons als Van Dam Loopbaanbegeleiding inzetten om kandidaten te coachen regie te nemen in hun loopbaan. Loopbaanbegeleiding is, mede door corona, in de afgelopen 20 jaar nog niet zo actueel geweest.

Eens kennismaken? Neem gerust contact met ons op!

Henrike Nijhof, loopbaancoach

Anderen over ons