Mijn spiegel

15 september 2020

Als loopbaancoach houd ik mijn kandidaten regelmatig een spiegel voor. Vaak zitten ze zichzelf onbewust in de weg met onzekerheden en twijfels, in vaktermen: ‘belemmerende overtuigingen’. “Wat zullen anderen wel van me denken, ik mag geen fouten maken, ik weet niet hoe ik moet aanpakken…”, allemaal voorbeelden van niet helpende gedachten. Het kan dan goed zijn om die onder ogen te zien en uit te spreken. Wat mijn kandidaten waarschijnlijk niet weten, is dat ze die spiegel mij vaak ook voorhouden, want niets menselijk is ons coaches vreemd…

Zo ook Harry. Na het eerste telefonische contact stuurde hij mij zijn CV. Zodat ik me ter voorbereiding op onze afspraak kon verdiepen in zijn loopbaan en ervaring. Op de dag van onze afspraak bekijk ik het en ik zie een DIJK van een CV…. En een loopbaan waar je ‘U’ tegen zegt! Meerdere titels, grote carrière stappen, belangrijke functies... en een foto waarop een toch wat streng gezicht mij aankijkt… Ik voel de onzekerheid bij mezelf naar boven komen.

Harry komt binnen, ik geef een hand (pré corona) en ik stuntel - althans dat denk ik, omdat ik het toch best spannend vind. Maar eenmaal in mijn stoel, eenmaal in gesprek, voel ik me weer als een vis in het water. Want achter dit indrukwekkende CV zit een hele gewone man die na al na even praten zijn onzekerheden op tafel legt – zijn eigen belemmerende overtuigingen. Hij zegt: ‘Ik denk altijd dat de ander alles veel beter in orde heeft dan ik’. Ik glimlach. Ik kijk in zijn spiegel en ik zie mezelf.

Het doet me denken aan een uitspraak van Brené Brown:
“Authenticiteit is de dagelijkse oefening in het loslaten van wie we denken te moeten zijn, en omarmen wie we zijn”.

Janine Lamberink, loopbaancoach 

Anderen over ons