“Niet zo opscheppen mam!”

Soms hoor je als loopbaancoach leuke verhalen. Dieneke, die ik begeleid in haar zoektocht naar een nieuwe baan, was bezig met het schrijven van een sollicitatiebrief. In het loopbaantraject heeft ze ontdekt waar ze goed in is en waarin ze zichzelf in haar werk kan onderscheiden. Dat beschreef ze in haar brief. Haar zoontje van 10 las over haar schouder mee en vond daar wel iets van: “Mama, je mag niet zo opscheppen over je jezelf! Dat hoort niet zo! Maar… het is wel waar wat je schrijft…”.

We hebben geleerd -en we leren het aan de generatie na ons- dat opscheppen over jezelf niet goed is. Daardoor zijn veel mensen opgegroeid met valse bescheidenheid. Vooral vrouwen zijn er goed in zichzelf kleiner te maken. Maar ik kom ook zeker mannen tegen die onzeker zijn geworden over hun eigen kunnen. Zo jammer, want daardoor kom je niet tot je recht en mis je vaak bezieling en overtuigingskracht. En juist dat is van doorslaggevende waarde in sollicitaties.

Dat is wel iets anders dan jezelf overschreeuwen of je zwakke plekken verbergen. Echte kracht schuilt erin dat je eerlijk bent. Transparant. Een mens met kwaliteiten èn met schaduwkanten. Door die te herkennen bij jezelf en te laten zien, word je zichtbaar en vooral ook herkenbaar voor anderen. Je doet je niet beter voor je dan bent. Maar ook niet slechter. Je bent echt. En DAT is de verbindende factor. In elke ontmoeting, in elk gesprek.
In loopbaanbegeleiding helpen we je te ontdekken wie je bent. Je mooie en je minder mooie kanten. Je onzekerheden en onrealistische gedachten. We kijken naar wat jou ten diepste echt blij maakt. Wat jouw leven zin geeft en waar het je werkelijk om gaat in werk. Waar je goed in bent. En wat je nog te leren hebt. Waar je uitdagingen liggen, je valkuilen en je kwetsbaarheid. Je mag jezelf zijn, in ontwikkeling. En zo ontdek je waar jouw toegevoegde waarde ligt.

Daarmee verandert er iets wezenlijks. Je wordt iemand met een doel en een missie. Dat straal je uit, daar wil je wat mee. Je hoeft niemand meer te overtuigen, je bènt overtuigend geworden. Omdat je echt bent. Een baan is dan geen doel meer op zich, maar een middel om jouw doel te bereiken. 

Dieneke heeft de baan gekregen. Het was haar eerste sollicitatie. Omdat ze weet wie ze is, wat ze kan en wat ze wil. 

Harmke van Dam

Anderen over ons