Solliciteren in CORONATIJD

17 november 2020

De onzekerheid die de Corona-crisis met zich meebrengt, treft ons allemaal. Als loopbaancoach is dit ook voor mij niet anders. Vragen kwamen bij mij op zoals: “Mag ik fysiek nog gesprekken voeren of moeten we uitwijken naar een digitale afspraak?” “Starten mensen in deze tijd nog met loopbaanbegeleiding, ook online?” “Nemen bedrijven nog wel mensen aan?”. Wat begon in maart duurt tot op de dag van vandaag nog steeds voort en er is ontzettend veel in beweging op de arbeidsmarkt; toch mogen we vanuit Van Dam Loopbaanbegeleiding samen met onze kandidaten nieuwe wegen zoeken en gelukkig vaak ook vinden!

De vraag die ik regelmatig krijg vanuit kennismakingsgesprekken is: “Zitten bedrijven/organisaties nu nog wel op mij te wachten?” De onzekerheid slaat toe.
Om te zoeken naar antwoorden gaan we samen terug naar de basis. Wat maakt je geschikt voor een volgende stap? Een sluitend CV? Een gelikt verhaal? De perfecte match? Uiteraard weet ik vanuit mijn professie en ervaring dat het hem niet zit in deze dingen en dat er meer is dan alleen maar die buitenkant. Je vastklampen aan vertrouwde zekerheden is een eerste, begrijpelijke en herkenbare neiging. Maar ik nodig je graag uit om verder te kijken. Te beginnen bij: wat zijn je waarden? Wat drijft jou? Ik motiveer je om bepaalde thema’s verder te onderzoeken. Dat geeft houvast. Als je een missie en een doel hebt, is het makkelijker te laten zien waarin jij je kunt onderscheiden. Daarnaast werken we aan een krachtig profiel. Een inhoudelijk en oprecht verhaal wat niet alleen gaat over alles wat je hebt bereikt, maar wat gaat over wie je bent als persoon. Met je talenten, drijfveren, kwaliteiten en valkuilen. Vervolgens kijken we naar de mogelijkheden en aansluiting op de arbeidsmarkt.
Met deze basis is het ook digitaal prima mogelijk jezelf zichtbaar te maken en een stap te zetten naar een nieuwe uitdaging. Als je jezelf beter hebt leren kennen presenteer je een ècht en geloofwaardig verhaal.

En tot nu toe kijk ik terug op mooie trajecten waarin mensen kennis hebben gemaakt met de nieuwe routes van het solliciteren, online netwerkgesprekken en online sollicitatiegesprekken voeren. En vervolgens vanuit huis aan hun nieuwe baan beginnen. Sommigen zijn al maanden aan het werk zonder nieuwe collega’s te hebben ontmoet… Leuk is anders, maar tot zolang de crisis duurt is er meer mogelijk dan je denkt.

Zomaar wat tips op een rij waar je op moet letten bij een digitaal sollicitatiegesprek:

  • Zorg voor een rustige plek met een goede wifiverbinding! Zorg dat de techniek werkt.
  • Kies voor een lichte kamer/ ruimte. Ga niet met je rug naar het raam zitten dit geeft veel tegenlicht.
  • Zorg dat de ruimte waar je zit netjes en zakelijk oogt of stel een virtuele achtergrondfoto in (neutraal)
  • Zet je laptop wat hoger zodat je recht in de camera kijkt.
  • Eventueel een headset kan de communicatie vloeiender maken.
  • Oefen het gesprek van tevoren.

En bij dit alles: Wees jezelf. Blijf transparant. Reik uit en laat je zien.
Wij staan je graag terzijde!

Bastiaan Stolk, loopbaancoach

Anderen over ons