Spannende tijden?

21 mei 2021

“Ik ga in deze onzekere coronatijd zeker niet van baan wisselen” zei Marloes wat angstig tegen mij. Komt het door de onzekere tijden? Of is dit een `excuus' om in onze comfortzone te blijven?

Want hoe gaat het eigenlijk op de arbeidsmarkt? Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de werkloosheid gedaald in het eerste kwartaal van 2021. De spanning op de arbeidsmarkt is toegenomen. Deze spanning is gunstig voor werkzoekenden. Het lijkt op een herstel. Er zijn minder werkzoekenden, namelijk 334 duizend, wat in vergelijking met het vierde kwartaal van 2020 een afname is van 50 duizend. Het CBS meet deze gegevens sinds 2003 en heeft nog niet zo’n grote daling van kwartaal tot kwartaal gemeten. Het klopt wel dat veel bedrijven het moeilijk hebben of hebben gehad. Veel organisaties hebben functies moeten schrappen wegens bezuinigingen. Maar de groei in het aantal vacatures wijst erop dat de markt begint te herstellen. Eind maart 2021 waren er 245 duizend vacatures, dat zijn 26 duizend meer dan eind 2020. In welke sector zijn deze vacatures te vinden? 50% van de vacatures zijn te vinden in drie sectoren, namelijk de handel, zakelijke dienstverlening en de zorg.

De vacatures zijn er dus wel, maar let op, ze worden momenteel door videobellen sneller ingevuld. Volgens onderzoek van Intelligence Group is de gemiddeld doorlooptijd van vacatures bijna 14 dagen korter. Dus wacht niet te lang als je een leuke vacature voorbij ziet komen!

Het is altijd spannend om van baan te wisselen. Want elke keer als je iets wilt veranderen, je uit je comfortzone stapt, zal angst en spanning tevoorschijn komen. Dit geldt voor iedereen omdat dit altijd een zekere mate van onzekerheid met zich meebrengt. Er is een risico aanwezig dat de nieuwe baan niet zo uitpakt zoals je had gehoopt. Het heeft dus geen zin om te wachten totdat je geen angst en onzekerheid meer voelt. Zoals Pippi Langkous het zo treffend zegt ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’

Heb je hulp nodig om de juiste stap te maken? Weet je niet wat je wél wilt gaan doen? Dan helpen wij je graag.

Janine Lamberink, loopbaanadviseur

Anderen over ons