Toen en nu

11 mei 2023

“Mag je niet rolschaatsen op het schoolplein van de middelbare school? Wat moet je dan doen in de pauze?” vroeg ik verbijsterd. Twee jaar later moest ik mijn vakken kiezen en weten wat ik wilde worden.

Ik koos mijn pakket en die kant ging het vervolgens op. De studiekeuze na mijn middelbare school maakte ik op basis van een leuk verhaal van een ouder iemand. Nog weer vier jaar later had ik een HBO-diploma op zak en ging ik aan de slag. Niet met waar ik voor geleerd had, maar met een baan in het verlengde van mijn bijbaan. Welke keuzes heb jij als kind of jongere gemaakt en heb je deze weleens serieus heroverwogen? Als je ouder wordt weet je vaak beter wie je bent en wat je echt belangrijk vindt. Wat is voor jou het verschil tussen toen en nu?

Er zijn diverse redenen om je loopbaan te heroverwegen. Ik noem er een aantal:

  1. Persoonlijke ontwikkeling: naarmate je ouder wordt, kun je je meer bewust worden van wat je sterke punten zijn en waar je goed in bent. Dit kan vervolgens leiden tot de wens om werk te zoeken dat beter past bij je vaardigheden (competenties), je drijfveren en persoonlijkheid.
  2. Onvrede met de huidige baan: als je niet langer tevreden bent met je huidige baan, kan het tijd zijn om na te denken over een nieuwe richting, er zijn immers volop vacatures.
  3. Verandering in interesses: je interesses en passies veranderen na verloop van tijd. Dit kan ertoe leiden dat je op zoek gaat naar een baan die beter past bij je huidige interesses.
  4. Financiële redenen: als je financiële moeilijkheden hebt of als je gewoon meer geld wil verdienen kan het veranderen van richting in je loopbaan de juiste stap zijn.
  5. Uitdaging: als je het gevoel hebt dat je vastloopt in je huidige baan, of dit een beetje saai begint te vinden, dan kan je op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen en kansen om te groeien.
  6. Duurzame inzetbaarheid: het kan zijn dat de baan je niet meer past omdat je lijf of leven andere dingen van je vragen. Dan is kijken naar een baan die duurzaam bij je past in deze fase een goede reden om je loopbaan te heroverwegen.

Wat de reden van je heroverweging ook is, het is belangrijk om een grondige zelfevaluatie te doen en de juiste stappen te nemen om een nieuwe richting te vinden die past bij jouw interesses, vaardigheden en doelen. Die passen bij wie je nu bent, met alle levenservaring die je hebt. Om vervolgens datgene te gaan doen wat echt bij jou past, bij wie je bent, bij wat je kan én bij wat jij wilt doen. Of te blijven doen wat je doet als je hierin bevestigd wordt; soms kunnen een aantal aanpassingen in je huidige werk een heel groot verschil maken. 

De heroriëntatie op mijn eigen loopbaan heeft mij na 18 jaar werken bij een accountant en daarna op een VMBO-school, gebracht op het pad van coach, een keuze waar ik tot op de dag van vandaag blij mee ben. Omdat het is wie ik ben, wat ik kan en wat ik graag doe.
Als je dit leest en merkt dat het voor jou de tijd gekomen is voor heroverweging, dan ben je van harte welkom voor een oriënterend gesprek bij Van Dam Loopbaanbegeleiding.

Christel van Lunsen

Anderen over ons