Waarde(n)vol werken

17 juni 2021

Na de zomer alles weer doen zoals we deden? Nee, dat gaan we niet doen toch?! Maar hoe kunnen we er nu voor zorgen dat we onze nieuwe inzichten vasthouden en dát gaan doen wat we écht belangrijk vinden?

Als loopbaancoach heb ik in veel gesprekken gemerkt dat mijn kandidaten nieuwe inzichten hebben opgedaan in deze bizarre tijd. Op iedereen heeft de pandemie een persoonlijk effect gehad. Het heeft ons op verschillende manieren beïnvloed en veranderd. We zijn ook beproefd en uitgedaagd. We hebben gemerkt dat we creatiever en flexibeler zijn dan we dachten. Ook zijn we geconfronteerd met verlies in allerlei opzichten. Voor bijna iedereen was het een impactvolle tijd. En tegelijk ook waardevol. We zijn stilgezet en hebben ervaren wat wij echt belangrijk vinden. Hoe groot of klein onze veerkracht is. Hoe we omgaan met tegenslag en reageren op onzekerheid. We kwamen er soms achter dat we lang niet altijd leefden volgens onze eigen levenswaarden. Dat ogenschijnlijk kleine dingen ten diepste hele grote dingen zijn. Door het missen van de voor ons gewone dingen, hebben we gemerkt hoe belangrijk ze zijn. Verjaardagfeestjes, bijeenkomsten bezoeken, mensen aanraken, de vrijdagmiddagborrel. De meesten van ons misten de natuurlijke verbinding met anderen. Tegelijkertijd hadden we juist meer tijd en ruimte om te genieten van de mensen die het dichtst bij ons staan zonder afgeleid te worden door sociale, zakelijke, sportieve en verenigingsverplichtingen. 

Maar hoe kunnen we er nu voor zorgen dat we onze nieuwe inzichten vasthouden en dát gaan doen wat we écht belangrijk vinden? Bij het maken van (loopbaan) keuzes, is één van de eerste vragen: “Wat zijn jouw waarden? Wat vind jij echt het meest belangrijk?” Het blijkt voor veel mensen nog niet zo gemakkelijk te zijn om dit te beantwoorden. Waarden zijn niet zichtbaar, maar je kunt ze wel ontdekken. Deze vragen helpen je al een eindje op weg:

  • Wie bewonder jij en waarom? Vaak kijk je op tegen mensen die iets doen of uitstralen wat jij zelf erg belangrijk vindt.
  • Waar ben je allergisch voor? In het tegenovergestelde daarvan schuilt vaak jouw waarde. Stel: je kunt niet tegen mensen die liegen. Dat komt dan vaak omdat eerlijkheid voor jou heel belangrijk is.
  • Waar stop je veel tijd in? Misschien heb je meerdere dingen in je leven waar je het liefst prioriteit aan stelt. Welke waarden liggen daaronder?
  • Als er geen belemmeringen zouden zijn qua tijd, geld of omstandigheden, wat zou je dan het liefste doen?
  • Vraag anderen eens wat zij denken dat jij het meest belangrijk vindt. Je familie, vrienden en collega’s. Vaak zien zij het makkelijker dan jij zelf.

Maak een lijst van je 7 belangrijkste waarden. En leg ze eens naast je huidige werk en leven. In hoeverre zie je ze terug? Je kunt je waarden gebruiken als kompas voor je leven. Uit je waarden vloeit je missie voort, de zingeving die jij haalt uit het leven. In een loopbaantraject is het ontdekken van je waarden daarom een belangrijk onderdeel. Wil je hier uitgebreider mee aan de slag en leren hoe je actief sturing kunt geven aan je eigen keuzes, maak dan eens een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Ik wens iedereen een hele waarde(n)volle zomer toe!

Henrike Nijhof, loopbaancoach

Anderen over ons