20-jarig jubileum

Van Dam loopbaanbegeleiding is 20 jaar geleden opgericht door Tjeerd & Harmke van Dam. Inmiddels is het bedrijf ontwikkeld naar een franchiseorganisatie met vestigingen in het noorden, oosten, midden en westen van het land. Tjeerd en Harmke blikken in de loop van dit jubileumjaar twee keer samen terug en delen inzichten over de afgelopen 20 jaar. 

Hoe is het bedrijf gestart en hoe ging het verder? Hoe is het om als echtpaar ook zakelijke partners te zijn? Welke loopbaanthema’s komen veel voor en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Hierbij deel 1.

De start

Tjeerd: “In 2001 was ik werkzaam als projectleider bij een grote zorgverzekeraar, waar ik intern met succes een aantal loopbaanadviescentra heb geïmplementeerd op meerdere vestigingen. Ik was jong, zat vol ideeën en had de ambitie om een eigen onderneming te starten, samen met Harmke. Maar het opgeven van de zekerheid van een vaste baan, een goed salaris en een leaseauto, was wel een hele stap. We hadden twee kleine kinderen. De drang naar vrijheid en onafhankelijkheid was daarentegen sterk.”

Harmke: “Op een dag hebben we twee tuinstoelen gepakt en zijn bij een meertje in Zwolle gaan zitten. Daar hebben we apart van elkaar alle plussen en minnen van het zelfstandig ondernemerschap concreet op een rijtje gezet. We beschreven allebei hoe we onze toekomst zagen. Wat vinden we belangrijk? Wat hebben we daarvoor over en wat niet? Toen we onze antwoorden daarna met elkaar vergeleken zagen we meer overeenkomsten dan verschillen. Dat gaf ons de moed om de sprong in het diepe te wagen.”

Tjeerd: “Voor jou was de overstap vanuit de jeugdhulpverlening naar een eigen bedrijf ook spannend, maar het kwam wel op een goed moment.”

Harmke: “Ja, toen ik moeder werd viel het werk in de jeugdzorg mij een stuk zwaarder. De heftige problematiek kon ik moeilijker loslaten. Ook miste ik het bereiken van concrete resultaten. Loopbaanbegeleiding is wat meer afgebakend en zakelijker, terwijl je tegelijkertijd toch bijdraagt aan een belangrijk, persoonlijk keuzeproces van mensen. Die combinatie past enorm goed bij mij.”

Drijfveren

Harmke: “Mijn drijfveer is om mensen te helpen groeien in bewustwording. Er bestaan altijd keuzes die je kan maken. We beschikken over veel meer potentieel dan waar we onszelf van bewust zijn. Vaak hebben we een bepaald beeld van onszelf gecreëerd dat vertrouwd voelt, maar beperkend is. Eerlijk durven zijn naar jezelf vraagt dan moed, maar het opent deuren naar onvermoede mogelijkheden.”

Tjeerd: “Voor mij was mijn vader, die maar 42 jaar geworden is, een voorbeeld van hoe het fout kan gaan. Hij werkte eind jaren ’70 als chauffeur en vertegenwoordiger van een groothandel, waarin hij veel klantencontact had. Hij kreeg promotie naar een leidinggevende functie op kantoor, maar werd daar erg ongelukkig van. Hij kon niet meer doen wat hij het leukst vond, het onderhouden van klantrelaties en miste de vrijheid van het chauffeuren. Voor zijn gevoel had hij geen mogelijkheid om een andere keuze te maken. Loopbaanbegeleiding had hem enorm kunnen helpen. Helaas werd hij ziek en overleed. Ik heb altijd gedacht dat deze situatie daarin een aandeel gehad heeft. Het heeft mij doen inzien dat werk van grote invloed is op je welzijn en gezondheid. Ik wil mensen helpen kiezen om te doen wat bij hen past en waar ze gelukkig van worden. Dat kan per levensfase anders zijn. Zo ging het ook bij ons”.

Zakelijke partners

Harmke: “Veel mensen vragen ons hoe het is om als echtpaar samen een bedrijf te hebben.”

Tjeerd: “Dat was natuurlijk ook spannend in het begin, we wisten niet of dat in de praktijk zou gaan werken. Maar het is verrassend goed gegaan. We hebben allebei onze afzonderlijke kandidaten en aandachtsgebieden binnen het bedrijf. Zijn we het oneens, dan zoeken we een compromis. Maar dan wel met als voorwaarde dat we er beiden echt achter staan.”

Harmke: “We vullen elkaar erg goed aan en zijn echt een team. We praten veel en stemmen met elkaar af. Dat helpt. Wel is de balans tussen werk en privé soms een lastige. Onze kinderen hebben echt wel eens gemopperd als het wéér over werk ging…”

Tjeerd: “Daar hebben we wel afspraken over gemaakt: na werktijd praten we over andere dingen. En in vakanties is werk zo’n beetje een verboden onderwerp. Best lastig af en toe.”

Harmke: “Een groot voordeel van ons samenwerken was dat we onze werktijden altijd op elkaar konden afstemmen. Zo was er altijd één van ons thuis bij de kinderen, als de ander werkte. Dat was een bewuste keuze en daar kijken we heel goed op terug.”

Uitbreiding

Tjeerd: “We wilden de dingen graag overzichtelijk houden en zelf bezig blijven met uitvoering. In eerste instantie was het helemaal niet ons plan om te groeien en het bedrijf uit te breiden. Toch kwamen er mensen op ons pad met wie de mogelijkheid tot samenwerking in beeld kwam.”

Harmke: “Ja, we misten op den duur wel collega’s. Op een gegeven moment zit je te veel met z’n tweeën in een eigen bubbel. We hadden behoefte aan wat meer te kunnen sparren met anderen, het delen van inzichten en ideeën en het elkaar versterken in expertise en ontwikkeling. Bijkomend voordeel is ook dat het samenwerken met leuke mensen ook zorgt voor meer humor en gezelligheid!”

Tjeerd: “Naarmate je verder komt krijg je andere inzichten, wensen en ideeën. Er is altijd ontwikkeling en er is steeds weer de mogelijkheid voor andere keuzes. Dat hebben wij zelf dus ook een aantal keer ervaren. We hebben nu een mooi team van 6 collega’s, aangevuld met ervaren freelance loopbaancoaches, die elkaar echt naar een hoger plan tilt”.

Harmke: “Een franchise constructie was voor ons de meest passende vorm. Samenwerken met professionals die dezelfde visie en waarden hebben. Er zijn kaders en er is een duidelijke gemeenschappelijke basis en daarbinnen past iedereen zijn eigen methodieken en expertise toe. Een collega benoemde het als ‘freedom in a frame’.”

Tjeerd: “We hebben veel onderling contact met onze collega’s en streven een open cultuur na, waarbinnen we elkaar kunnen aanspreken, ons aan elkaar kunnen scherpen en waar ruimte is voor intervisie en ontwikkeling.”

Harmke: “We blijven groeien, niet zozeer meer om verder uit te breiden, maar wel in onze rol als professionals en ondernemers. Om dit proces te faciliteren hebben we zelf ook een extern adviseur ingeschakeld die ons team in deze thema’s begeleidt. We vragen van onszelf wat we ook van onze kandidaten vragen: durf in de spiegel te kijken!”

Ook benieuwd naar deel 2? Klik hier

Anderen over ons