Duurzame inzetbaarheid

7 juni 2022

"Carlos, hoe blijf ik duurzaam inzetbaar en interessant voor een werkgever?" Die vraag kreeg ik laatst gesteld door één van mijn kandidaten. Dit is een actueel thema voor velen, dus tijd voor 4 waardevolle tips!

1. Volg ontwikkelingen op je vakgebied en verbreed je kennis

Om duurzaam inzetbaar te blijven is het goed om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in je vakgebied. Volg bijvoorbeeld een webinar, workshop, cursus of opleiding. Zo zorg je ervoor dat je vakkennis up-to-date is. Ook het verbreden van je kennis is belangrijk. Als je je kennis verbreedt, word je aantrekkelijk voor je eigen en andere werkgevers. Je kunt dan namelijk ander soort werkzaamheden doen dan je misschien gewend bent. Zo blijf jij breder inzetbaar.

2. Denk na over je werk

Werk is voor iedereen op een andere manier belangrijk. Voor de een is het een manier om geld te verdienen, voor de ander is werk een bron van voldoening en bestemming. Denk eens na over wat jij met je werk wilt bereiken. Ga na waarom jij werkt. Past dit werk bij jou of zijn er belangrijke dingen die nu niet aan bod komen? Het kan natuurlijk ook zijn dat er dingen in je werk zijn die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt om te doen. Door hier regelmatig bij stil te staan, kun je op tijd zelf dingen veranderen in je werk en eventueel bespreekbaar maken.

3. Zelfzorg & identiteit

Zelfzorg is een combinatie van onder meer het belang van goed slapen, gezond eten, voldoende bewegen, tot ontspanning komen, werk-privé balans, kortom je lifestyle. Maar wat regelmatig ook aan bod komt in gesprekken met mijn kandidaten is voldoende ruimte, tijd en aandacht hebben voor je levensmissie. Hoe sta je in het leven, wat is voor jou echt van essentieel belang? Denk hierbij aan wat je drijft en hoe jij dit zichtbaar wil maken in je leven & loopbaan.

4. Praat met een ervaren loopbaanprofessional

Als je met een ervaren loopbaanadviseur praat, leer je veel over jezelf. Vanuit mijn werk als loopbaanprofessional help ik dagelijks kandidaten door middel van gesprekken, testen en opdrachten om nieuwe inzichten te krijgen. Deze inzichten kan je concreet direct inzetten voor jouw duurzame inzetbaarheid op je huidige werkplek of je helpen om een stap te zetten naar een beter passende nieuwe werkplek.

Kortom: Herken je je in het bovenstaande en wil jij werk maken van jouw duurzame inzetbaarheid? Neem vandaag nog contact met ons op om te kijken naar nieuwe duurzame stappen in jouw loopbaan.

Carlos Verhorst, NOLOC Register Loopbaanprofessional

Anderen over ons