Iets anders, maar wat?

20 december 2021

”Carlos, ik zoek wat anders, maar weet niet precies wat?” Dagelijks komt deze loopbaanvraag ter tafel in mijn werk als loopbaanadviseur. Zo kwam deze vraag ook op een bijzondere manier aan bod met iemand uit het onderwijs.

De aanleiding van de vraag “ik zoek wat anders, maar weet niet precies wat” was toch wat anders dan ik verwacht had. Het bleek namelijk dat de docent in kwestie eigenlijk heel goed wist wat hij wilde, lesgeven namelijk, maar door persoonlijke omstandigheden moest hij op zoek naar ander werk. In het kennismakingsgesprek met de betreffende docent, kwam deze veel gestelde vraag begrijpelijkerwijs ook naar voren. Toen ik vroeg aan de docent of hij iets wilde vertellen waarom hij 12 jaar geleden voor het onderwijs gekozen had, pakte hij zijn mobiel er bij en zei…”ik kan het je beter even laten zien“… .

Filmpje

Tot mijn grote verbazing liet hij mij een filmpje zien, die zijn leerlingen voor zijn vertrek gemaakt hadden. Zijn laatste examenklas had de moeite genomen om in wat korte clipjes iets te vertellen over hoe ze hem als docent en mentor ervaren hadden. Ik denk wel zo’n 15 leerlingen, die stuk voor stuk vertelden wat ze aan hem waardeerde en wat ze van hem geleerd hadden. Daarnaast noemden ze wat persoonlijke eigenschappen, zoals zijn humor, passie voor zijn vak, betrokkenheid met hun leerproces en dat hij leerlingen weet te inspireren. Na het filmpje keek de docent mij aan en zei…”weet je Carlos, dit is wat ik het liefste doe als docent…jonge mensen enthousiast opleiden voor een mooi vak…daar krijg ik energie van”. Hij vervolgde zijn verhaal: ondanks dit fantastische filmpje, waar ik super blij en trots op ben en laat zien hoe ik in mijn werk sta en wat mij elke dag motiveert om met leerlingen aan de slag te mogen…zit ik vandaag wel aan jouw tafel…want ik zoek wat anders, maar weet niet precies wat?

Met hart en ziel

Dit is één van de vele verhalen en ontmoetingen die wij aan tafel meemaken.
Het geeft de complexheid van ons vak aan, maar ook de vraag om maatwerk in deze specifieke situatie. Niets is op voorhand wat het lijkt en vraagt om verdere analyse en persoonlijke begeleiding. Met name docenten die zich vaak met hart en ziel inzetten, verdienen het om professioneel verder geholpen te worden in hun loopbaan. Vanuit Van Dam Loopbaanbegeleiding begeleiden wij al ruim 20 jaar onderwijsprofessionals en merken dat juist in deze tijd extra ondersteuning geboden is om passende mensen te behouden voor het onderwijs.

Kortom: Herken je je in het bovenstaande en werk je in het onderwijs? En je zoekt iets anders, maar weet niet wat? Neem vandaag nog contact met ons op om te kijken naar verfrissende stappen in jouw loopbaan.

Carlos Verhorst, loopbaancoach

Anderen over ons