Maatwerk

5 juni 2024

Zuchtend keek hij me aan. ‘Een cv maken, ik zou niet weten waar ik moet beginnen.’ Zijn schouders zakten nog een stukje verder naar beneden. ‘We doen het samen’ zei ik en dat stelde hem gerust.

Een goed cv, hoe maak je die en hoe zorg je ervoor dat deze écht jou laat zien? Niet alleen je scholing en je ervaring maar ook écht wie je bent. Dat vraagt tijd en tools. Een tool is uiteraard ChatGPT. Waar Google eerder je ‘best friend’ was, timmert OpenAI nu hard aan de weg. Mijn kandidaat zou ermee aan de slag gaan en kwam de volgende keer een stuk vrolijker binnen. 'Kijk nou, met een paar prompts heb je zo een cv’. En dat klopt, als je ChatGPT een goede en duidelijke opdracht geeft, sta je verbaasd over wat er uitrolt.

Authenticiteit

Toch miste ik ‘hem’ in het verhaal, en daar was hij het mee eens: zijn authenticiteit. Authenticiteit begint bij zelfbewustzijn. Ken je jouw sterke punten, je passies en je waarden? Wat maakt jou uniek en waaraan draag jij bij in de wereld? Het gaat over het vinden van een balans tussen het volgen van je passies en het nastreven van professioneel succes, terwijl je trouw blijft aan wie je bent als persoon. Samen gingen we aan de slag met zijn persoonsprofiel. Een korte beschrijving van zijn eigenheid, drijfveren en kwaliteiten. Deze kwam bovenaan in zijn cv.

Oplossing voor een werkgever

Sollicitatie-expert Aaltje Vincent heeft een mooie checklist gemaakt voor het maken van een cv en schrijft daarin dat in je profiel ook ‘beeldend verwoord’ moet staan voor welk probleem jij de oplossing bent voor een werkgever. Ook dat voegden we toe. We maakten rijtjes, omdat die overzichtelijker en beter leesbaar zijn, en omschreven zijn werkervaring op anti-chronologische wijze, met de laatste, meest relevante werkervaring bovenaan. (Mocht je gaan solliciteren op een baan waarin je laatste werkervaring minder relevant is voor de functie waar je op solliciteert, overweeg dan een cv te maken waarin de nadruk meer ligt op je vaardigheden).

Het resultaat: Een cv die hem als persoon laat zien én die aanpasbaar is. Want het is raadzaam je cv bij elke sollicitatie te laten aansluiten, door zoekwoorden te gebruiken die in de vacaturetekst staan. Volgens Aaltje Vincent is dit cruciaal omdat ook voor de eerste selectie van cv’s (door werkgevers en recruiters) steeds vaker ATS (robot) wordt ingezet.
Wat is het mooi om iemands eigenheid te mogen ontdekken in een traject en dit samen concreet te vertalen naar een passend cv. Ieder mens is uniek. Ieder traject is maatwerk. Net zoals zijn cv.

Ingrid Esselink


Anderen over ons