Ontdek wat je leuk vindt

1 november 2022

“Ik weet niet wat voor werk ik leuk vind”, hoor ik vaak mensen zeggen tijdens een kennismakingsgesprek. Ze willen nadenken over hun loopbaan samen met mij als loopbaancoach. Ik vertel graag kort iets over onze aanpak. Sommige mensen hopen of verwachten dat ik als coach wel weet wat voor werk bij hem of haar past. Dan moet ik ze teleurstellen: het antwoord op deze vraag is te vinden bij iemand zelf, dat antwoord kan ik niet geven… Dát is de ontdekkingstocht die een kandidaat tijdens een begeleidingstraject bij ons beleeft.

Door te ontdekken wat je beweegt, ontdek je ook wat je in beweging brengt.

Als ik nadenk over wat ik zelf leuk vind dan kijk ik naar mijn leven tot nu toe. De rode draad in mijn leven is mijn interesse in mensen en nieuwsgierigheid naar wat mensen beweegt. Vooral persoonlijke verhalen en ervaringen van de mensen die ik ontmoet vind ik leuk!
Door met kandidaten stil te staan bij het verhaal van hun leven, vinden ze waardevolle antwoorden die kunnen helpen bij het maken van keuzes. Een belangrijk onderdeel van het traject is dat iemand kijkt naar zijn herinneringen en levensloop. Vragen die daarbij gesteld worden zijn:

  • Wat vond je vroeger leuk om te doen?
  • Wat vind je zo leuk dat je de tijd vergeet?
  • Waar heb je je keuzes in het verleden op gebaseerd? Wie of wat heeft daar invloed op gehad of heeft dat nog?
  • Waar praat jij graag over?
  • Wat waren situaties waar je op je best functioneerde? Waar ben je trots op?
  • Wat waren situaties waar je functioneren juist tegenviel? Wat waren elementen die daarbij een rol speelden?

Ont-dekken

Naast deze en andere inspirerende vragen en opdrachten, waarbij het vooral gaat om reflectie op je herinneringen en ervaringen, staan we ook stil bij wat iemand belemmert om regie te nemen en stappen te zetten. Ook dit gaat over levenservaringen en verhalen. Wat speelt er onbewust wat hier invloed op heeft en nog ont-dekt kan worden? Welke patronen zijn er in je leven ontstaan die zich maar steeds blijven herhalen?

Zo kun je gewend zijn om je altijd aan te passen aan de wensen van anderen, om het conflict uit de weg te gaan, waardoor je moeilijk kunt voelen wat je nou eigenlijk zelf echt wilt. Of je vindt het heel belangrijk om zelf de regie te houden, waardoor het loslaten van zekerheden een lastige voor je is. Door deze patronen te ontdekken en te doorbreken, ontstaat er ruimte om te ervaren wie je echt zelf bent, wat jou inspireert en wat je leuk vindt. Van daaruit kunnen vervolgstappen gezet worden, op grond van gezonde motivaties.

Als loopbaancoach loop ik een klein eindje mee in iemands levensverhaal. We ontdekken een rode draad en ruimen blokkades op. Dat verrijkt ook mijn verhaal en dat maakt mijn werk fantastisch!

Henrike Nijhof

Anderen over ons