Sleutel tot ontwikkeling

6 september 2022

Tussen stimulus en respons is
een ruimte.

In die ruimte is er een keuze
om ons antwoord te kiezen.

In onze reactie ligt
onze groei en onze vrijheid.

— Victor Frankl

Victor Frankl was een Joodse hoogleraar en overlevende van Auschwitz. Hij zegt dat alles van een mens afgenomen kan worden, behalve één ding: het kunnen kiezen van je opstelling tegenover alle omstandigheden waar je in terecht kunt komen. Je eigen reactie blijft jouw keuze. Zelfs in extreem moeilijke omstandigheden is het mogelijk om te kiezen hoe we ons willen verhouden tot die ervaring, hoe we ermee omgaan.

Dat gaat uiteraard niet vanzelf, het is iets waar je in kunt groeien. Het kan helpen om ons meer bewust te worden van onze manier van reageren. Als we altijd primair reageren, blijven we leven op onze automatische piloot. We reageren dan op elke gedachte en emotie die in ons opkomt, met altijd hetzelfde resultaat. We zullen teleurgesteld raken, omdat onze eerste impulsen vaak niet voortkomen uit wijsheid, maar uit een natuurlijk afweer- en overlevingsmechanisme.

Als we leren de ruimte te verkennen tussen stimulus en respons, kunnen we onze reacties bewuster kiezen. We leren dan om te reageren vanuit onze diepere intentie, in plaats van vanuit onze afweer, onze eerste impuls. Hier ligt een belangrijke sleutel voor groei en verandering.

Lange termijn

Dit geldt ook voor het maken van loopbaankeuzes. Je kunt kiezen voor de kortetermijnoplossing. Dat is vaak de makkelijkste weg. Voor sommige mensen betekent dat: blijven waar je bent, ook al geeft je baan niet meer echt de voldoening die je zoekt. Voor anderen betekent het: van baan wisselen zodra het lastig wordt. Beide keuzes zijn dan gebaseerd op je eerste impuls. Ze zullen alleen de korte termijn dienen en op de lange termijn blijf je dezelfde moeilijkheden ervaren.

In onze begeleiding proberen wij te ontdekken wat je intentie is. Wat vind je echt belangrijk en waardevol, waar liggen je doelen en ambities? Wat zijn je drijfveren? Als je dat weet, kun je je keuzes daarop afstemmen. Dan leef je niet langer reactief, maar geef je effectief sturing aan je loopbaan en leven. Je leeft in overeenstemming met wie je het liefst wilt zijn.


Anderen over ons