Stap eens uit

2 februari 2024

Heb je bij je werk ook wel eens het gevoel dat je in een rijdende trein zit? We worden soms geleefd door onze agenda. Hoe kun je die trein even tot stilstand brengen?

De kerstvakantie ligt alweer even achter ons en de voorjaarsvakantie is in zicht. Vakanties zijn fijne onderbrekingen in ons drukke leven. Even geen mail en telefoon, geen wekker zetten, geen verplichtingen. Veel mensen herkennen in hun werk en lopende het jaar het gevoel geleefd te worden. Je zit in een rijdende trein, die van station naar station dendert. Tijdens de drukke werkweken heb je nauwelijks de tijd om naar buiten te kijken. Dan kan het zomaar zijn dat je wel eens denkt: “Zit ik nog op het juiste spoor? Past deze baan nog wel en wil ik op deze manier wel leven en werken?”. Tijd om even uit te stappen voor een grondige reflectie. In de woorden van Stephen Covey: “Maak tijd vrij om je zaag te scherpen”.

Op het perron

Vooral na de zomer en na de kerst zien wij een piek in de aanvragen voor loopbaanbegeleiding. Je hebt even afstand genomen van je werk. Soms ook letterlijk door op vakantie te gaan. Deze tijd voor bezinning geeft ruimte om werk te maken van verandering. In onze trajecten gaan we metaforisch gezien samen op het perron zitten. We gaan met jou terug naar de vragen: Wie ben ik, wat inspireert en drijft mij en waarin wil ik van betekenis zijn?

De juiste trein

Van daaruit kijken we samen naar welke bestemming je eigenlijk op weg bent en wat daarvoor de juiste trein is die bij je past. Het ligt het meest voor de hand om na de vakantie weer “gewoon” aan de slag te gaan. Stap je weer in op de huidige trein? Ik stel mensen soms de vraag: Zou je nu weer solliciteren op je huidige baan? Waarom wel of waarom juist niet? Misschien is het tijd voor een nieuwe loopbaanstap. De organisatie kan zodanig veranderd zijn, dat de cultuur niet meer bij je past. Een nieuwe koers van het bedrijf, een andere leidinggevende, fijne collega’s die zijn vertrokken. Maar ook de inhoud van het werk kan zijn veranderd en steeds minder bij je passen. Zelf ontwikkel je je ook, kom je in een nieuwe levensfase, en wat je voorheen belangrijk of leuk vond heeft nu een andere plek. Heel begrijpelijk en veelvoorkomend.

Hoe zit je in de trein?

Of een baan passend is heeft overigens niet alleen met de baan zelf te maken, maar zeker ook met jezelf. Zijn er patronen waar je steeds opnieuw tegenaan loopt, dan is de kans groot dat er een thema ligt wat je hebt aan te kijken. Keer op keer conflicten hebben met een leidinggevende, kan betekenen dat je zelf iets te doen hebt met het thema autoriteit. Veel te veel werk op je bordje hebben kan je iets leren over hoe je omgaat met je grenzen. Of als je altijd het gevoel hebt ergens alleen voor te staan, kun je eens kijken waarom je het zo moeilijk vindt om hulp te vragen… Verandering van baan is lang niet altijd de oplossing, tenslotte neem je jezelf altijd mee naar een nieuwe baan.

De juiste bestemming

In een traject onderzoeken we samen wat voor jou belangrijk is, wat je drijfveren en kwaliteiten zijn en welke baan daarbij past. Tegelijkertijd komen ook jouw leerpunten volop aan bod. Soms leidt een traject tot een andere baan, maar het komt ook voor dat iemand met hernieuwde inzichten en energie verder gaat in de huidige baan. Ken je bestemming, stap op de juiste trein en geniet van je reis! 

Tjeerd van Dam

Anderen over ons