Van druk naar drive

28 juni 2022

Sommige mensen maken in de ontdekkingstocht naar zichzelf een ware metamorfose door, die zowel van binnen als van buiten duidelijk zichtbaar is. Lees het verhaal van Jan van Essen die zijn kostuum inruilde voor werkkleding.

”Heel mijn leven heb ik in de commercie gewerkt; sales, targets, deadlines, forecasting, enz. Ik kon het product goed aan de man brengen en had verstand van technische zaken. Maar waar ik altijd al mee worstelde was de druk. De druk om te presteren, de druk om meer handel, de druk om meer winst... Ik ervaarde continue stress, frustraties en uiteindelijk ook fysieke klachten, maar negeerde dit eigenlijk altijd. Vaak ben ik gewisseld van baan op zoek naar een betere balans, maar bleef werkzaam in een commerciële functie. Uiteindelijk liep ik in 2020 vast. Urenlang lichamelijke en geestelijk uitval, met een maandenlange nasleep van verschijnselen.

Tijdens een extern psychologisch onderzoek bleek dat mijn persoonseigenschappen vaak botsten met de werkdruk die ik ervaarde tijdens mijn functies bij de verschillende bedrijven in mijn carrière. Mijn arbeidshistorie met veel wisselen van baan was al een indicatie dat ik het lastig vond mijn plaats te vinden in de arbeidsmarkt. Ik kon en wilde niet meer terug in de commercie, maar wist niet goed waar ik wél mijn draai zou kunnen vinden. Via mijn werkgever werd een loopbaancoach geadviseerd. Ik zag daar geen kwaad in, maar had er verder geen hoge verwachtingen van. Dat pakte toch anders uit...!

Bij Van Dam Loopbaanbegeleiding kwam ik in contact met Bastiaan Stolk en heb de gesprekken als zeer prettig en constructief ervaren; de gezamenlijke opbouw naar inzichten en conclusies werkte effectief. Het focussen op kernkwaliteiten die ook plezier geven resulteerde in de conclusie dat ik het eigenlijk helemaal anders zou moeten doen. Buiten mijn werk om was ik altijd al bezig met elektra, software en domotica, het maken of vermaken van meubels, het doen van klusjes, reparaties en het vinden van technische oplossingen voor vrienden en familie. Denken in oplossingen, technische kennis en de nodige creativiteit gaven de doorslag om de spannende stap te nemen om van mijn hobby mijn werk te maken. Geen keukens of badkamers verbouwen, maar losse problemen oplossen waar mensen zelf niet de kennis, gereedschap of tijd voor hebben.

Dit heeft geresulteerd in de stap naar een eigen bedrijf; Van Essen Solutions, klusjes en creaties. Op deze manier benut ik mijn kernkwaliteiten volledig en ben ik in staat mijn eigen tijd in te delen. Ook heb ik op deze manier gedurende mijn herstel de mogelijkheid rustig op te starten. Volledig aan het werk is gezien mijn huidige gezondheid nog geen optie. Maar de drive is er zeker. Het verdiepen in de administratieve kant van het ZZP-schap en het aanschaffen van een bestelwagen zijn al de eerste stappen in de goeie richting. Straks is het tijd mezelf verder te gaan promoten in de regio!

Een loopbaancoach maakt je wakker, laat zien waar je interesses en mogelijkheden écht liggen. De spannende stap om het helemaal anders te gaan doen is ineens niet meer zo groot. Van Dam heeft mij hierbij enorm geholpen.

Omdenken is eng, acceptatie en omarming van wat je écht goed kan en leuk vindt ligt soms diep verborgen, maar begeleiding van een loopbaancoach is iets wat ik iedereen kan aanraden om een weg te vinden naar passend werk!”

Tekst: Jan van Essen
Foto’s: Bastiaan Stolk

Anderen over ons