Outplacement van Edwin

“Het bleek dat ik eerst nog een stuk rouwverwerking te doen had.”

Van Dam begeleidt professionals. Werkende, gedreven en bevlogen mensen. Edwin is een van die professionals. Edwin: “Na 20 jaar bij één bedrijf te hebben gewerkt kwam er ‘in goed overleg’ een einde aan m’n carrière daar. Het leven gaat door, maar hoe moest ik nu verder? Ik wist het even niet…”

Coaching nodig

Edwin: “Ik had een technische managementfunctie in een internationale omgeving. Toen kwam het moment dat we, zoals dat heet ‘in goed overleg’, besloten dat onze wegen zich zouden scheiden. Best een dingetje, zeker als je (bijna) getrouwd bent met je werk. Ik voelde me na zoveel jaren echt verbonden met het bedrijf. Natuurlijk gaat het leven door, maar hoe moest ik nu verder? Ik wist het niet. Na wat Googelen vond ik Van Dam Loopbaanbegeleiding in Zwolle. Wat mij triggerde was de optie “talent-analyse”. Omdat ik niet zo goed wist wat nu te doen, leek dat me wel een mooie eerste stap.”

“Dat ons wegen uit elkaar gingen was best een dingetje. Zeker als je (bijna) getrouwd bent met je werk.”

Start van het outplacementtraject

Edwin: “Al snel kwam ik in contact met Harmke. Alhoewel we het eerste gesprek door de Coronacrisis online deden, was er toch al meteen een klik merkbaar. Het plan was een outplacementtraject waarbij Harmke mij coachte. De talent-analyse hebben we ook gedaan. Die gaf veel inzicht in mijn aard, aanleg en in de competenties die ik heb.”

Uitdagingen tijdens het outplacementtraject

Edwin: “Al snel bleek dat ik eerst nog een stukje rouwverwerking te doen had. Het was immers toch een soort van “gedwongen” scheiding die mij niet in de koude kleren was gaan zitten. Ook twijfelde ik aan mijzelf en of ik wel voldoende op waarde geschat was in mijn oude werkomgeving. Ik voelde en merkte dat ik in mijn optiek te weinig erkenning en waardering had gekregen in mijn oude baan. Dat was lastig. ‘Helaas’ voor Harmke mocht ze mij daarin begeleiden. Ik was soms best lastig te coachen. Mijn vertrouwen was niet zo gemakkelijk gewonnen. Ook moesten verdrongen emoties eerst nog erkend en verwerkt worden.”

“Ik was soms best lastig te coachen. Mijn vertrouwen was niet zo gemakkelijk gewonnen. Ook moesten verdrongen emoties eerst nog erkend en verwerkt worden.”

Vooruit kijken

Edwin: “Gelukkig is Harmke een echte professional met een maatschappelijk betrokken en oprecht goed hart. Zij kon me prima een spiegel voor houden en mij een luisterend oor te bieden voor al de thema’s die ik uit te werken had. Daarna richtten we ons op welke functies en bedrijven bij mij zouden passen. Ik kreeg tips over hoe ik het beste kon gaan solliciteren. Daarbij heeft ze me goed geholpen. Vooral bij hoe een vacature te lezen, te doorgronden en de essentie waar het nu echt om gaat eruit te halen. En bij mezelf presenteren, ook in een sollicitatiegesprek. Waarin het belangrijk was dat ik geen oude projecties meer meenam, maar echt mezelf moest laten zien.”

Waardevolle lessen

Edwin: “Wat ik onder andere geleerd heb is dat alles zijn tijd en plaats nodig heeft. En dat je soms in een situatie belandt die niet bij je past, waardoor je strandt. In mijn geval ben ik er in het outplacementtraject achter gekomen dat ik beter pas in een kleinere, soms zelfs familiaire, werkomgeving met korte lijnen en een sociale, pragmatische insteek. Door het traject ben ik weer meer zeker van mezelf geworden. Ik weet waar ik energie van krijg en wat ik nodig heb om prettig te kunnen werken.”

“Ik ben weer meer zeker van mezelf geworden. Ik weet waar ik energie van krijg en wat ik nodig heb om prettig te kunnen werken.”

Nieuwe baan

Edwin: “Ik kreeg gaandeweg écht weer zin in een nieuwe baan. Inmiddels heb ik die ook gevonden. Een baan als hoofd projectmanagement bij een internationaal familiebedrijf. Een cultuur, werkomgeving en werkinhoud die bij mij aansluiten. Ik raad je Van Dam loopbaanbegeleiding, en (vanuit mijn ervaring) Harmke in het bijzonder, aan om je te helpen bij het met jezelf aan de slag gaan.”

Meer weten?

Edwin kreeg tijdens de gesprekken het inzicht dat hij eerst het verlies van zijn oude baan te verwerken had. Met alle vertrouwensvragen en emoties van dien. Met hulp van Harmke kon hij ruimte geven aan dat verwerkingsproces en met een schone lei verder kijken. Ook praktisch, als het gaat om solliciteren en jezelf presenteren. Hiervoor bieden we o.a. deze arbeidsmarktrainingen aan. Herken jij jezelf in het verhaal van Edwin? Dan zijn ons outplacementraject, loopbaantraject of coachingtraject vast iets voor jou.

Benieuwd naar meer en andere verhalen? Lees ze hieronder.


Anderen over ons